image
 |  13 16 Травня 2021 | 22:31

У Луцьку відзначили День пам’яті жертв політичних репресій (ФОТО)

У Луцьку, в бібліотеці імені Олени Пчілки, вшанували пам'ять жертв політичних репресій.

Про це повідомив на сторінці у Фейсбук депутат Волинської обласної ради від ВО "Свобода" Олександр Пирожик.

"Вже традиційно у третю неділю травня всі свідомі українці відзначають День пам'яті жертв політичних репресій, вшановують своїх репресованих предків. Саме цього дня, 16 травня, зібрали свої пам'ятні збори ветерани громадської організації "Волинська ветеранська Спілка політв'язнів і репресованих", яку очолює ветеран-волонтер Валерій Семенюк.

За традицією, яку започаткувала засновниця Спілки, донька репресованих Олександра Бондар, розпочали збори молитвою "Боже, Великий, Єдиний, нам Україну храни..."

Зібрання, що відбувалось у приміщенні центральної обласної бібліотеки імені Олени Пчілки, освятив молитвою і напутнім словом священик-капелан луцьких нацгвардійців отець ПЦУ Сергій Лівончук.

З академічною доповіддю перед присутніми виступив заступник декана історичного факультету Волинського національного університету імені Лесі Українки науковець Тарас Літковець, відповів на запитання спілчан.

"Звертаючись до присутніх, закликав усіх згадати в цей день свої родини та репресованих предків. Поіменно згадав і своїх', - написав Олександр Пирожик.

По материній лінії - рідний дядько Нестерук Юхим Миколайович (за зв'язки з повстанцями УПА і допомогу "хлопцям з лісу" засланий у м. Темиртау Карагандинської області Казахстану, де і покоїться його прах); двоюрідний дід Нестерук Іван Данилович (засланий у м. Сарань неподалік Караганди); двоюрідний дядько Хільчук Іван Нестерович (засланий на Колиму Далекого Сходу Росії)...

По батьковій лінії: рідний дід Пирожик Олексій Федорович (мав псевдо "Німий" і був знаним на всю округу чоботарем, шив повстанцям добротні чоботи, за що сім'ю й репресували); баба Пирожик Надія Петрівна, якій замість чоловіка довелося 5 років поневірятися на лісоповалах Архангельської області Російської Федерації... Вбиті польськими окупантами поблизу рідного села Ягідне на Турійщині прабаба Параска та прабаба Палажка...

"За кожним із цих імен - окрема трагічна історія. За моїм рідним бандерівським селом Ягідне, яке російські окупанти сплюндрували і переселили з хуторів подалі від лісу, - теж окрема, колективна...

Вшанували пам'ять жертв політичних репресій скорботною хвилиною мовчання", - написав депутат.

      

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити