image
 |  34 9 Серпня 2023 | 22:31

У Луцьку водій судиться з муніципалами через за паркування

8 серпня 2023 року в приміщенні Восьмого апеляційного адміністративного суду поставлено крапку у справі №161/5875/23 щодо скасування постанови інспектора з паркування за порушення правил зупинки, стоянки, паркування транспортних засобів, зафіксоване в режимі фотозйомки (відеозапису).

Про це інформує Департамент Муніципальної Варти Луцької міської ради, - пише ВолиньUA.

5 квітня 2023 року за адресою місто Луцьк, вулиця Богдана Хмельницького, 20, Позивач порушив вимоги частини 1 статті 122 КУпАП, підпункту "б" пункту 15.10 Правил дорожнього руху, а саме: здійснив стоянку транспортного засобу на тротуарі у місці, яке не було позначене відповідними дорожніми знаками з табличками.

За результатами розгляду справи, судом було відмовлено у задоволенні апеляційної скарги позивача, оскільки оскаржувана постанова відповідає усім вимогам Закону, а також була винесена із повним дотриманням норм матеріального та процесуального права.

Нагадуємо водіям, що параграф 15 Правил Дорожнього руху під назвою «Зупинка і стоянка» чітко регламентує, де може здійснюватися стоянка транспортних засобів.

Пункт 15.1. ПДР, який є загальною нормою параграфа 15 ПДР, який передбачає, що зупинка і стоянка транспортних засобів на дорозі повинні здійснюватись у спеціально відведених місцях чи на узбіччі.

З аналізу змісту зазначеної правової норми можна зробити висновок, що вимогами пункту 15.1. ПДР встановлено дозвіл здійснювати стоянку транспортних засобів лише у спеціально відведених місцях та на узбіччі.

Наступні пункти параграфа 15 ПДР уточнюють загальне правило пункту 15.10.

Зокрема, пунктом 15.2. ПДР передбачено, що у випадку відсутності спеціально відведених місць чи узбіччя або коли зупинка, чи стоянка там неможливі, вони дозволяються біля правого краю проїзної частини (якомога правіше, щоб не перешкоджати іншим учасникам дорожнього руху).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Депутат вимагає від правоохоронних органів перевірити законність продажу Звірівського лісового господарства

Пункт 15.10 ПДР, знову ж таки, уточнюючи загальне правило п. 15.1. ПДР, містить перелік конкретних місць, де стоянка заборонена.

Так, відповідно до п.п. «б», «в» п. 15.10 ПДР стоянка забороняється, зокрема, на тротуарах (крім місць, позначених відповідними дорожніми знаками, встановленими з табличками); на тротуарах, за винятком легкових автомобілів та мотоциклів, які можуть бути поставлені на краю тротуарів, де для руху пішоходів залишається щонайменше 2 м.

Таким чином, виходячи зі змісту вищезазначених норм ПДР, здійснити стоянку автомобіля на тротуарі можна за умови дотримання трьох вимог, а саме: місце стоянки має бути спеціально відведене для стоянки, зокрема, позначене відповідними дорожніми знаками; стоянка здійснюється легковим автомобілем чи мотоциклом; стоянка здійснюється таким чином, що для руху пішоходів залишається щонайменше 2 м.

Тому, звертаємось до водіїв неухильно дотримуватись Правил дорожнього руху, та зазначаємо, що за порушення правил стоянки передбачено штраф у розмірі 340 грн (ч. 1 ст. 122 КУпАП). Якщо автомобіль припаркований так, що створює перешкоди руху пішоходів, то штраф становить 680 грн (ч. 3 ст. 122 КУпАП).

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити