image
 |  7 11 Квітня 2021 | 12:38

У мережі показали учнів українських шкіл на Волині понад сторічної давності (РЕТРОФОТО)

Ці раритетні фото часів Першої світової війни зроблені в місті Володимирі-Волинському. На зображеннях столітньої давнини бачимо волинських школярів. Фото датуються 1916 роком.

Понад столітні ретросвітлини учнів з Волині виклали на сайті "Фотографії Старого Львова".

"Цінно, що кадри були зроблені в перших українських школах. З історії освіти знаємо, що їх на Волині заснували Українські Січові Стрільці (УСС), здебільшого родом із Галичини", - йдеться в дописі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На аукціоні продають ретро-фото офісу Луцького староства

На кількох фото можемо побачити вчительок. Відомо, що однією із них була Савина Сидорович, досвідчена вчителька зі Львова.

Однією із перших українських шкіл на Волині була приватна школа імені Тараса Шевченка у місті Володимирі-Волинському. Управління цією школою Стрілецька Рада доручила саме Савині Сидорович.

Існує згадка про цю подію УСС:

«Зараз ми внесли подання до окружної команди на видачу подорожньої карти для управительки цієї школи Савини Сидорович, котра приїхала до Володимира-Волинського 2 квітня 1916 року. Небавом приїхали ще вчительки Ангелина Гайдучківна, Ада Бігунівна, Теодора Лещинська і дня 20 травня 1916 року відбулось торжествене отворення школи». Викладали тут в основному вчителі-галичани, але між ними працювали вже двоє місцевих. Це були Надія Мосюк і Антоніна Савич».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що їли та пили у луцьких кабаках ХІХ століття (ФОТО)

Якщо говорити про інші регіони Волині, то там теж в 1916 році активно відкривали українські школи.

16 березня 1916 р. був оприлюднений наказ 4 армії про появу «шкіл-захоронок», організацією яких повинні були займатись військові УСС. Перша українська школа в Луцькому повіті постала в с. Острів (на північ від Луцька).

Проте організація шкіл відбувалася непросто. Вчителі жалілись, що не було підручників, мап.

Маємо відомості, як відкривали українську школу в Теремно. Це відбулося 1 квітня 1916 року. Всього від початку було двадцять два учні. Проте школа проіснувала один місяць. Далі військові забрали приміщення для своїх потреб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знову втрати: поблизу Золотого на Луганщині загинув український воїн

"Цікавий факт: у роки Першої світової війни австрійська влада замість кирилиці хотіла запровадити в українських школах Волині латиницю, але їм не вдалося цього зробити.

Якщо говорити про сучасний обласний центр Волині, то тут українська школа вперше з’явилася в передмісті Красне. У ній було сім кімнат, три із яких використовувались як класи. В школі тоді здобувало освіту близько 70 маленьких лучан", - пише Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО.

Фото з архіву Лесі Крип’якевич та Романа Метельського.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Треба почистити всі московські монастирі, бо удар буде в спину, – генерал-лейтенант Скіпальський

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити