image
 |  0 15 Березня 2019 | 09:14

У мінометах «Молот» виявили дефекти: поставник деталей - компанія депутата від БПП

Військова прокуратура Київського гарнізону розслідує кримінальне провадження за фактами недбалого ставлення чиновників Міністерства оборони під час контролю над постачанням мінометів “Молот”, що привело до збитків у розмірі 7,2 млн грн.

Про це йдеться у розслідуванні “Української правди”.

В ухвалі суду від 21 грудня 2018 року цитується інформація слідства, згідно з якою між Міністерством оборони та ПАТ “Завод “Маяк”, який входить у структуру концерну “Укроборонпром” був укладений контракт на постачання мінометів калібру 120 мм М120-15 “Молот” вартістю 483 тис грн за одиницю.

Під час поставки до військової частини А4559 (смт. Оржів Рівненської області) в частини мінометів виявлено технічні недоліки, а частина під час нетривалої експлуатації вийшли з ладу.

“За результатами дефектації встановлено конструкторські недоліки, які несумісні з подальшим використанням мінометів”, — підсумували прокурори.

Контроль виконання ПАТ “Завод “Маяк” умов державного контракту здійснювали службові особи 5 277 військового представництва МО України, які недбало поставились до своїх посадових обов’язків щодо контролю поставки продукції, в результаті чого завдано істотну шкоду державі у вигляді грошових коштів у розмірі 7,2 млн грн.

Як з’ясувало слідство, на заводі “Маяк” не було обладнання та потужностей для виготовлення всіх складових механізмів мінометів. Тому “Маяк” закуповував різні частини до міномету у численних приватних постачальників. 50 відсотків складових міномета поставляло ПАТ “Старокраматорський машинобудівний завод”, яке належить колишньому регіоналу Максиму Єфимову. Зараз народний депутат входить у фракцію “Блок Петра Порошенка”.

Паралельно в господарському суді “Старокраматорський машинобудівний завод” намагається стягнути з заводу “Маяк” дві заборгованості за постачання мінометів у сумах 1,7 млн грн та 2,04 млн грн.

Допитана як свідок заступниця начальника відділу матеріально-технічного забезпечення та кооперації повідомила, що при трьох оплатах понад 76 млн грн із ПАТ “Завод “Маяк” 80 % вартості двох укладених із ПАТ “Старокраматорський машинобудівний завод” договорів, усупереч встановленому порядку, службова записка разом із рахунком-фактурою до фінансового відділу заводу не складалась і керівництвом підприємства на погодження не візувалась.

Нагадаємо, 6 липня на Рівненському загальновійськовому полігоні під час занять з бойової підготовки вибухнув міномет. Внаслідок інциденту троє людей загинули, ще дев’ятеро отримали поранення різного ступеню тяжкості. У Міністерстві оборони України тоді призначили службове розслідування, а також назвали основну версію смертельного вибуху – порушення заходів безпеки під час проведення навчань.

Журналісти проекту “Наші гроші” з’ясували, що син заступника секретаря РНБО Олега Гладковського Ігор причетний до схем із розкрадання в оборонному комплексі України.

Згодом стало відомо, що Гладковський-старший також причетний до розкрадання ЗСУ.

За даними ЗМІ, правоохоронні органи, ГПУ, СБУ та НАБУ, співпрацювали з компанією сина екс-заступника секретаря РНБО Олега Гладковського Ігоря.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Ти став президентом на крові хлопців з 51 ОМБР»: звернення до Порошенка в центрі Луцька

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити