image
 |  815 1 Вересня 2024 | 19:58

У Новому Загорові вшанували бій загону УПА з німецькими окупантами (ФОТО, ВІДЕО)

У селі Новий Загорів на Волині відзначили 81-шу річницю бою загону УПА з німецькими окупантами, який відбувся під стінами монастиря у вересні 1943 року.

Участь у заходах взяла місцева громада, представники влади, військові, члени Волинської обласної організації ВО "Свобода", - пише ВолиньUA.

У рамках події відбулася панахида по загиблих воїнах УПА та покладання квітів до могили повстанців. Потому розпочався мітинг-реквієм.

"Зараз на фронті важка ситуація. Ворог лізе вперед, не рахуючись з втратами. На жаль, серед багатьох українців зараз панує невпевненість. Українська нація має продемонструвати свою єдність і силу. Відновити дух, який був у перші місяці вторгнення. Маємо бути поколінням творців, а не споживачів та рабів. Пам'ятаймо про чин наших предків. Про подвиги УПА. Про Романа Шухевича, який покинув власну справу і пішов воювати за Україну. Воїни УПА загинули. Але зерна їх боротьби проросли.

Важливо також те, як ми виховуємо наше покоління. Щоб наші діти вчили українську історію. Щоб вони знали українську мову і літературу. Але наше Міністерство освіти вирішило забрати предмет "Історія України" з шкільної програми. Українська література теж стає другорядним предметом. Твори українських письменників заміняють зарубіжними. То кого ми хочемо виховати? Україну можуть збудувати лише націоналісти, яким небайдужа доля української нації", - зазначила під час виступу депутат Луцької міськради від ВО "Свобода" Алла Жупанюк.

Військовий, член ВО "Свобода" Максим Новицький під час мітингу закликав українців згадати свою історію, силу та славу.

"Колись на Майдані один німець сказав моїм побратимам: ви нащадки скіфів, сарматів, слов'ян. Вас боялася Європа. Вас наймала Римська імперія для захисту своїх кордонів. Де ми загубили це? Ми відвертаємось від своє мови, шукаємо Бога в чужій церкві. Забули історію та імена своїх предків, обличчя своїх батьків. Забули свою совість. Дивимось на чужинців, а не свої інтереси. Тому ми програємо. Є проста істина: у своїй хаті своя правда, і сила, і воля. У нас багато могил полеглих героїв минулого та сучасного. Але я не хотів би у майбутньому стояти на могилах своїх внуків, які віддали життя у боротьбі з росіянами. Потрібно розірвати це вічне коло української жертовності і стати нарешті стати володарями своєї долі. Силою, з якою рахується весь світ".

Заходи завершилися фестивалем повстанської та стрілецької пісні «За волю України».

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити