image
 |  0 13 Серпня 2019 | 18:27

У Нововолинську засудили підлітка, який вимагав гроші з неповнолітніх

Рік тому підліток, перебуваючи на території дошкільного навчального закладу №6, поставив кільком неповнолітнім хлопцям вимогу: протягом місяця зібрати для нього 550 гривень. В іншому разі – пригрозив розправою. Залякані неповнолітні нововолинці менш ніж через місяць віддали всю суму. Окрім цього, побачивши у одного із потерпілих телефон “Номі I 450”, зловмисник під тиском, лаючись та погрожуючи, привласнив його.

Про це пише нововолинськ.com.ua

Через 2 місяці, у листопаді, той самий підліток на території ЗОШ №5 вимагав у неповнолітнього нововолинця 600 гривень, знову ж таки погрожував застосуванням насильства у разі невиконання вимоги, при цьому висловлювався нецензурно, чим і залякав хлопця. Заляканий підліток віддав вказану суму через місяць поблизу магазину «Дебют», що на вул.Винниченка.

До слова, зловмисник на час скоєння кримінального порушення закінчив 9-й клас ЗОШ № 4, отримав свідоцтво про базову середню освіту і планував вступити на навчання до Нововолинського Центру професійно-технічної освіти. Окрім цього, неповнолітній виявився напівсиротою. Власне, це й пом’якшило його становище на лаві підсудних.

Так, суд визнав винним хлопця у вчиненні кримінального правопорушення за ч.1 та ч.2 ст. 189 Кримінального кодексу України. Санкція першої частини – позбавлення волі на рік, другої – на 3 роки. В результаті хлопець мав би відсидіти за суворішою, тобто 3 роки.

Призначаючи покарання обвинуваченому, суд врахував ступінь тяжкості вчиненого ним злочину. Від 3 років в’язниці хлопця врятували низка пом’якшувальних обставин: підсудний є неповнолітнім, належить до категорії підлітків, які опинилися у важких сімейних обставинах, оскільки у нього помер батько, до того ж, раніше не притягувався до кримінальної відповідальності, незважаючи на негативні характеристики з місця навчання, здобув базову середню освіту та має намір продовжити навчання з метою отримання професії. Хлопець щиро розкаявся у вчиненому, самостійно, добровільно відшкодував завдану злочином матеріальну шкоду.

Всі вищевказані обставини суд врахував і вирішив звільнити неповнолітнього від відбування покарання з випробуванням та призначив іспитовий термін на підставі ст. 104, 75 КК України з покладенням на обвинуваченого обов`язків: регулярно навідуватись до відповідних органів.

Якщо протягом іспитового терміну (1,5) року підліток повторно вчинить будь-який злочин – сяде за ґрати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Волині суддя, якого судили за хабарі знову хоче працювати

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити