image
 |  5 2 Жовтня 2023 | 18:13

У Раді хочуть дозволити призивати пенсіонерів

Парламентарі хочуть дозволити призивати осіб похилого віку. Зараз в Україні мобілізують осіб віком від 18 до 60 років, але у Верховній Раді планують розширити вікові обмеження.

Зокрема нардепи зареєстрували законопроєкт, у разі прийняття якого з'явиться можливість мобілізувати і чоловіків, старших 60 років.

"Військовий вік для простих солдатів хочуть підвищити до 65, а для вищого військового керівництва - з 65 до 70 років", - йдеться у повідомленні.

В пояснювальній записці сказано, що на початку повномасштабного вторгнення велика кількість військовослужбовців, які були мотивованими та придатними за станом здоров'я, мали достатню фізичну підготовку та військовий вишкіл, мобілізувалися у віці, близькому до граничного. При цьому деякі з них вже досягли граничного віку.

Автори проєкту підкреслили, що чимало таких громадян мають бажання мобілізуватися, а деякі з них навіть зверталися до суду з вимогою надати їм право на проходження військової служби.

Парламентарі називають неспроможність осіб, старших за 60 років служити, незважаючи на бажання та мотивацію, ейджизмом, тобто дискримінацією за віковою ознакою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські дрони атакували авіазавод на росії, де виробляли ракети Х-59

Нардепи пропонують чоловіків старших за 60 років призивати лише за таких умов:

- висока професійна підготовка, досвід практичної роботи на посаді;

- визнання ВЛК як придатних за станом здоров'я для проходження військової служби;

- бажання служити у лавах ЗСУ.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити