image
 |  2 12 Липня 2018 | 20:40

У Раді ухвалили закон про зниклих безвісти

Народні депутати у другому читанні ухвалили закон про статус осіб, зниклих безвісти, який допоможе з'ясувати їхню долю та місцезнаходження.
Про це повідомляє "РБК-Україна".
За проект закону №5435 про правовий статус зниклих безвісти проголосували 238 парламентарів.
Документом визначається поняття "особа, яка пропала безвісти" у контексті міжнародного гуманітарного права, що закріплює права таких осіб і надає їм відповідний захист. Крім вже існуючого поняття "безвісно відсутньої особи", яке є у Цивільному кодексі України, законодавство включатиме в себе також поняття "особа, яка пропала безвісти". Автори проекту підкреслюють, що це є критично необхідним як у нинішній ситуації збройного конфлікту, так і в подальшому постконфліктному відновленні.
Законопроект закріплює право осіб знати про долю своїх зниклих родичів, що є базовою нормою для захисту їхніх прав, пов'язаних із правовим статусом особи, зниклої безвісти. Документ також визначає процедуру розшуку осіб, зниклих безвісти - від подачі заяви про розшук і до його припинення.
При цьому для розшуку зниклих безвісти осіб створюється Комісія з питань осіб, зниклих безвісти. Визначається, що це орган, який відповідає за з'ясування долі та місцезнаходження таких осіб. Комісія є держателем Єдиного реєстру даних про осіб, зниклих безвісти. В ньому міститься інформація, необхідна для пошуку таких осіб, яка збирається з метою встановлення їх місцезнаходження та ідентифікації невпізнаних останків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В уряді спрогнозували курс долара на три роки вперед


При цьому комісія співпрацює з усіма органами держвлади, міжнародними та громадськими організаціями, які займаються питаннями зниклих безвісти осіб.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити