image
 |  2 23 Квітня 2023 | 19:53

У Ратнівській громаді під охороною перебуває 28 пам’яток культурної спадщини

У Ратнівській громаді знаходиться 21 пам’ятка історії, одна археології, дві монументального мистецтва та чотири – архітектурних.

Збереження цієї історичної та архітектурної спадщини є обов’язком і правом кожного жителя громади, пишуть на сторінці Ратнівської селищної ради.

Цікаве та багате історичне минуле має селище Ратне, яке внесено до Списку історичних населених місць України. На території селища знаходиться археологічна пам’ятка Городище «Замок» (Х-ХІІІ ст.).

З покоління в покоління серед ратнівчан передається легенда про Ратненський замок, який розміщувався на місці городища, виявленого та розвіданого науковцями в середині минулого століття.

Окрасою Ратного є пам’ятник українському поетові, письменнику і художнику Тарасу Григоровичу Шевченку, встановлений на неподалік річки Прип’ять в 1993 році. Це перший пам’ятник Шевченку на Волині за часів Незалежності.

Унікальною часткою дерев’яної сакральної архітектури України є архітектурні пам’ятки національного значення - Успенська церква в селі Краска (1783 р.), Церква Різдва Богородиці в селі Здомишель (1784 р.), а також Церква Різдва Богородиці в смт Ратне (1793 р.) та Дзвіниця Дмитріївської церкви в селі Гірники (1837 р.) - пам’ятки архітектури місцевого значення, які перебувають на державному обліку.

Найбільш поширеними на території громади є пам’ятки історії, пов’язані з подіями Другої світової війни. Наразі в громаді нараховується 20 історичних пам’яток, що охороняються державою – це меморіали, пам’ятники, пам’ятні знаки, могили, що розташовані як на території населених пунктів громади, так і за їх межами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Волині податківців так і не змогли притягнути до відповідальності за хабар

У селі Кортеліси знаходиться пам’ятка історії національного значення – Меморіальний комплекс «Жертвам фашизму», споруджений в пам’ять жителів села, які загинули в 1943 році від рук нацистів. Біля села Прохід на місці розстрілу та поховань громадян єврейської національності збудований Меморіал жертвам Голокосту.

«Братські могили, місця поодиноких поховань, могили невідомих воїнів, меморіали, пам’ятники та пам’ятні знаки загиблим землякам, які розташовані в селищі Ратне, селах Височне, Гірники, Броди, Жиричі, Здомишель, Кортеліси, Краска, Млинове - це пам’ять про мирних жителів, полеглих воїнів, які загинули у буремні роки Другої світової війни та усіх тих, хто зазнав репресій та поневірянь від нацистського режиму», – зауважили у селищній раді.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити