image
 |  232 28 Червня 2024 | 08:28

У районі на Волині зафіксували випадок африканської чуми свиней

26 червня 2024 року, начальниця районної військової адміністрації Ольга Ващук оперативно скликала засідання протиепізоотичної комісії з метою координації дій з локалізації та ліквідації спалаху захворювання. З-поміж основного – затвердження відповідного плану заходів, визначення меж епізоотичного осередку, зон захисту та нагляду.

Про це інформує Камінь-Каширська РВА, - пише ВолиньUA.

На засідання прибув начальник Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області Анатолій Тимофіюк. Очільник районного управління Анатолій Неродик поінформував про стан справ:

– 25 червня, на території Борового лісництва «Городоцького лісового господарства» зафіксували загибель дикого кабана. На місце виїхала комісія у складі фахівців ветеринарної медицини, які відібрали зразки для лабораторного дослідження, після чого провели дезінфекційні заходи. Відповідно до експертного висновку Волинської регіональної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, на основі проби патологічного матеріалу встановлений діагноз – африканська чума свиней.

Відтак, епізоотичне вогнище – територія Борового лісництва визнана неблагополучним пунктом, а навколо нього, в радіусі до 3 км, встановлена зона захисту. Окрім цього, села Троянівка та Майдан Маневицької громади ввійшли в зону спостереження (радіус – до 10 км від зовнішніх меж зони захисту).

– Користувачі мисливських угідь досліджують території на предмет виявлення хворих і загиблих тварин. Станом на сьогодні про такі факти не повідомляли. Моніторинг проводять не тільки в дикій фауні, але й у приватному секторі шляхом подвірного обстеження свинопоголів’я. Посилюємо увагу на питанні реалізації продукції тваринного походження, – додав Анатолій Спиридонович.

Своєю чергою, керівництво вищезгаданого лісового відомства запевнило, що ситуація – на контролі, адже попередньо здійснені всі рекомендовані заходи.

За результатами засідання, члени комісії схвалили план із локалізації та ліквідації спалаху африканської чуми свиней. Після виконання комплексу ветеринарно-санітарних рекомендацій карантинні обмеження знімуть, але не раніше, ніж через 40 діб.

Довідково:

Африканська чума свиней – вірусна хвороба свиней (диких і свійських), яка проявляється гарячкою, синюшністю шкіри та поширеними крововиливами внутрішніх органів. Недуга належить до списку A згідно з Міжнародною класифікацією заразних хвороб тварин. Людям ця недуга не загрожує.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити