image
 |  0 28 Січня 2020 | 15:45

У Рівному розпочали будівництво давньоруської лодії

Давньоруську лодь робитимуть із колоди сосни, якій майже 100 років. 23 січня семиметрову деревину доправили в Рівне у майстерню. За давньою технологією її мають розколоти і видовбати. А потім на цей каркас нашити дошки.

Про це у сюжеті Суспільного.Рівне.

Семиметрова колода сосни звичайної важить приблизно дві тонни. У Рівне колоду привезли з Клеванського лісгоспу. Деревину, якій майже сто років, заготовили торік під час санітарної рубки, – повідомила речниця обласного управління лісового і мисливського господарства Світлана Горошко. Придбав колоду за майже дві з половиною тисячі гривень керівник клубу історичної реконструкції "Оствиця" Юрій Ойцюсь, щоб зробити із неї давньоруського човна.

Керівник клубу історичної реконструкції "Оствиця" Юрій Ойцюсь:

– Це експериментальна археологія створення таких човнів. В давнину робили човни з того дерева, яке було. Дубові є, і з тополі робили білої. Зробимо з сосни. З неї ми робили й Дракара. Сосновий дьоготь гарно консервує. Буде робитися тут човен. Робимо коротший, щоб був транспортабельний, але ширший, щоб був більш стійкий на воді.

Параметри майбутнього човна – сім метрів завдовжки і два з половиною – завширшки.

Майстер з обробки деревини Олег Петренко:

– Набійна лодь на основі моноксилу. Моноксил – це цільний стовбур, який вибирається. А набійна ладья – це дошки, які збільшують сам профіль. Якщо на моделі дивитися, то оця частина в нас буде цільна. Ми маємо розколоти колоду, видовбати з неї корито таке і вже далі нашивати на нього дошки.

Давньоруську лодь Юрій Ойцюсь назвав "Лада".

Керівник клубу історичної реконструкції "Оствиця" Юрій Ойцюсь:

– Це давня богиня слов'янська, руська. Вона позитивна, добробуту, любові, кохання. Поступово буде робитися в майстерні. Сподіваюся, що до того, десь за місяць приблизно, підійде до тої кондиції, що зможемо вантажівкою завезти на городище. І там вже під навісом продовжимо робити під фестиваль прадавніх човнів.

Цей фестиваль на Басівкутському городищі Юрій Ойцюсь анонсує на початок травня. Саме тоді планують спустити на воду давньоруську лодь.

У понеділок, 27 січня, розпочали розколювати деревину під майбутній човень.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити