image
 |  2 3 Липня 2019 | 16:13

У Шацькому нацпарку повідомили куди йдуть кошти з екологічного збору

З 4 по 30 червня на екологічних постах було зібрано 215 050 гривень. Ці кошти спрямовано на вивіз сміття та облаштування біотуалетів у селі Світязь.

Впродовж літнього відпочинкового періоду на території парку функціонують два екологічні пости: «Венське» та «Медик», на яких згідно ст. 47 Закону України «Про природно-заповідний фонд» встановлена плата за відвідування території парку.

Як вказують у прес-службі Шацького нацпарку, така плата є дуже важливою, насамперед, для збереження необхідних санітарних норм та розвитку інфраструктури парку.

Щоправда суми надходження з екологічного збору різняться, що на офіційному сайті, що на сайті «Кордон». Очевидно, що лісники вносили корективи у цифрах після оприлюднення, тільки забули повідомити сайт «Кордон».

На офіційному сайті парку, опублікованого 2 липня 2019 року, вказано:

«З 4 по 30 червня на екологічних постах було зібрано 215 050 грн. З них було сплачено 70 354 грн за встановлення та обслуговування біотуалетів та 67 225 грн за вивіз ТПВ. Варто зазначити, що вивіз сміття та обслуговування біотуалетів проводиться щоденно».

На сайті «Кордон», матеріал опубліковано 3 липня 2019 року:

З 4 по 30 червня на екологічних постах було зібрано 190 050 грн. З них було сплачено 70 354 грн за встановлення та обслуговування біотуалетів, а також 67 225 грн за вивіз ТПВ (твердих побутових відходів). Варто зазначити, що вивіз сміття та обслуговування біотуалетів проводиться щоденно.

Останнім часом в мережі набуло широкого обговрення тема, щодо так званого «екологічного збор».

В цілому, цей збір є на добровільних засадах та є не обов’язковим.

Читайте також: «Той хто не платить - халявщики та жлоби», - Бондар про екологічний збір

Натомість головний лісник волині Володимир Бондар вважає тих хто не сплачує екологічний збір рагулем або халявщиком.

«Хто користується послугами за рахунок інших -халявщик, жлоб , або рагуль!», - радикально висловився Бондар.

У свою чергу, міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак назвав «екологічний збір» у при виїзді у Шацький парк добровільним платежем на розвиток парку.

У Шацькому національному парку повідомили, що завдяки зібраній сумі екологічного збору маємо сьогодні оновлений центральний пляж в селі Світязь, чиста територія, нові альтанки, новенькі душові кабіни і туалети під’єднані до каналізаційної системи (зокрема, в наметовому містечку «Незабудка»), оновлені екологічні стежки та рекреаційні пункти.

Слід зауважити, що облаштування центрального пляжу та вулиці Набережної у селі Світязь реалізовано завдяки програмі транскордонного співробітництва «Польща – Білорусь – Україна». Його загальний бюджет становить 6 млн 450 тис. євро. Але щоби розпочати роботи, необхідно було забезпечити співфінансування на рівні 10 % з Державного бюджету, а це 25 млн. грн., які залучила Волинська ОДА.

Як йдеться в сюжеті 12каналу, то кошти з екологічного збору спрямовуються на вивезення сміття з центрального пляжу в селі Світязь та прибирання біотуалетів, і мова не йде  про фінансування ремонтних робіт цього пляжу.

Очевидно, що у зв'язку з обговоренням у соціальних мережах про законість екологічного збору, лісники похабцем намагаються перетягнути на себе усі можливі заслуги. Однак виникають великі сумніви щодо прозорості збору цих коштів та їх обліку, і те що сьогодні інформує прес-служба Шацького національного парку, схоже на цифри взяти з стелі, які наразі не підтвердженні офіційно у звітах парку.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити