image
 |  5 30 Грудня 2018 | 20:24

У школі на Волині діє унікальний музей (ФОТО)

Аж ніяк не в кожній школі є свій музей. Тим часом у ЗОШ села Горішнє майже 20 років діє музей Хліба, яких в нашій області одиниці.

Про це пишуть Волинські новини.

«Ідею відкрити такий музей подала свого часу Надія Романюк, яка працювала вчителем української мови та літератури, а також була директором школи, – розповідає заступник директора з виховної роботи Зоя Маслійчук. – Якось вона процитувала Василя Сухомлинського, який казав, що хлібороб, як і будь-який фахівець, починається зі школи, бо саме тут у юній душі формується усвідомлення обов’язку, поваги до хліба, до праці. Вона була переконана, що прищеплювати любов до хліба, повагу до тих, хто працює над тим, щоб виростити зернові, змолоти на борошно, замісити тісто, сформувати з нього хлібобулочні вироби і спекти їх, потрібно саме з дитячих років.

Тож поділилася ідеєю створення такого музею з колегами та учнями, яким задум дуже сподобався. Удома на горищах школярі познаходили старі речі, які належали ще бабусям і прабабусям – жорна, за допомогою яких в давнину мололи на борошно зерно, ночви, у яких розчиняли і замішували тісто. Приносили рушники, на які наші бабусі клали хліб, адже в давнину люди ставилися до нього як до чогось святого, життєдайного. Бо коли був хліб, то було й життя».

Нині в музеї налічується понад 100 експонатів. Найдавнішим з них є «Карта земель села Новостав 1924 р. Розселення на хутори». Її знайшли на горищі церкви у селі Новостав.

«Також зробили макет печі, – каже директор школи Марія Маслічук. – Адже наші предки готували в ній їжу, спали на печі, сушили на зиму яблука, груші, ягоди та гриби. Тому часто піч називали годувальницею. Також розмістили різні експозиції – горщики, у яких готували їжу, тарілки, горнятка, посудини з різними видами зернових, з яких випікають хліб. Бо діти звикли, що хліб печуть з пшеничного борошна, тому їм цікаво дізнатися, що випічка є з кукурудзяного, гречаного, вівсяного борошна тощо.

Окрім цього, можна побачити коровай, який пишно прикрашений квітами з тіста. Тут діти можуть дізнатися про історію хліба, історію знарядь праці, які наші предки використовували для обробки землі, вирощування зернових, їх обмолочування, походження основних зернових культур – пшениці, кукурудзи, ячменю, проса тощо.

До речі, у нас описана історія створення хліба з часів Середньовіччя в різних країнах Європи. Окремо облаштовано експозицію матеріалів про Голодомор. Діти мають знати про цю страшну трагедію в історії нашої батьківщини. Про те, як без шматочка хліба, без пригорщі борошна вимирали цілі сім’ї, села, міста».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Волинська ОДА не спрямувала коштів стабілізаційної дотації Іваничівському районному бюджету

Діти за кожної нагоди залюбки заходять до музею, з цікавістю розпитують про ті чи ті речі.

«Тут стільки цікавого! – захоплено розповідає учениця сьомого класу Анастасія Бахова. – Щоразу дізнаюся щось нове про життя наших прабабусь. Адже для того, аби поласувати смачним і ароматним хлібом, їм доводилося дуже важко працювати. Тому ті, хто вирощує зернові, обмолочує їх, перемелює на борошно і випікає хліб, заслуговують на найбільшу повагу і шану».

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити