image
 |  7 20 Квітня 2020 | 16:31

У Старому місті Луцька підтоплює пам'ятку архітектури, якій понад 400 років (ВІДЕО)

У Луцьку руйнується пам’ятка архітектури на вулиці Йова Кондзелевича, 5. Нині у будинку, де розташований музей братства, затоплене підземелля, на стінах — грибок, зі стелі осипається штукатурка.

Цьому будинку — понад 400 років. Це - найстаріша муровану будівля в Луцьку, яка збереглася до нашого часу, — розповідає ігумен Никодим, намісник Луцького братського Хресто-Воздвиженського монастиря. Монах веде нас у затоплений підвал. Там — прогнилі дошки, пляшки, старі вікна.

“Можливо, ще планувалося, що ці вікна ще будуть використовуватись, але коли вода піднялася, то вже ні. Кафель з грубки є. Все виносилось сюди і тепер воно в такому стані”, — каже намісник Луцького братського Хресто-Воздвиженського монастиря, ігумен Никодим.

У підземеллі — до півметра води, розповідає ігумен Никодим. Далі священик не йде. Каже – там глибше. 

“Вода повертається. Основна задача взнати джерело - чи це ґрунтові води. Хоча, ми бачимо, що ґрунтові води,- ось в Стиру рівень води впав. То такий рівень не мав би бути. Чи це опади, які стікають із труб і сюди потрапляють.Чи це каналізаційні десь проривають”, — додає ігумен Никодим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прибережну смугу Стиру прибиратиме «Річковий порт «Луцьк»

“На мою думку, це підтоплення не є природнім. Скоріше за все, вода попадає з водопровідних мереж. Тому що рівень грунтових вод в цій частині міста значно нижче. Сьогодні ми знаємо всі рівень води в річці Стир. Він досить низький. І поряд Глушецький міст — там сухо”, — коментує заступник начальника відділу охорони культурної спадщини Луцької міськради, Петро Троневич.

За словами Петра Троневича, водопровідні мережі в старій частині міста — поіржавілі й зношені. 

“Коли вони тріскалися, яким чином ремонтували. Хомути якісь одягали чи якийсь кілок забивали. З часом ці ремонти ставали непридатними і не виконували свої функції, і вода попадає в грунт”, — пояснює Петро Троневич.

У цьому будинку мешкає два десятки людей. Як розповіла мешканка будинку, яка проживає тут сорок років, Тетяна Брайловська, капітальний ремонт тут ніколи не робили.

Детальніше про це — в сюжеті Суспільного. Волинь.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити