image
 |  22 26 Квітня 2021 | 20:19

У центрі Луцька зносять історичну віллу, в якій мешкав президент міста (ФОТО)

У центрі Луцька розпочали роботи зі знесення історичної будівлі на вулиці Ярощука, 12.

Про це ВолиньUA інформують очевидці.

Роками приміщення на вулиці Ярощука, 12 перебувало в занедбаному стані. Відділ охорони культурної спадщини Луцькради акцентував увагу на важливості зберегти історичну будівлю. Однак роками не могли знайти власників для того, щоб підписати охоронні договори. Будівля зберігає в собі багато автентичних елементів, але перебуває в приватній власності. Місцеві історики та ентузіасти вже давно хочуть внести її до переліку пам'яток архітектури, щоб таким чином захистити від знесення.

Вражає історичне значення садиби: тут жили та працювали другий президент Луцька, співзасновник Волинського музею Ян Сушинський, а також архітектор Казимир Яніцький, який створив будівлю сучасного Волинського краєзнавчого музею.

У 20-х роках в Луцьку була споруджена оселя, що була еталоном європейської житлової архітектури першої половини ХХ століття. Випадково у старій луцькій газеті був знайдений детальний опис цього нетипового помешкання, датований 1933 роком. У такій віллі і сьогодні не відмовився б жити найзаможніший серед волинян. У міжвоєнний період вона мала адресу вулиця Матейка 16. На початку 30-х років у Луцьку саме запустили водогін та каналізацію; у той час не кожен міг дозволити собі електричне освітлення чи вбиральню в помешканні, не кажучи вже про гарячу воду з крана. І власний телефон – на той час привілей одиниць.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У центрі Луцька висаджують квіти у новому сквері (ФОТО)

Будинок на вулиці Ярощука, 12 зведений у час, коли Луцьк став центром Волинського воєводства (території сучасних Волині, Рівненщини та частини Тернопільщини). Мешкав у будинку «садибного» стилю видатний лучанин Ян Сушинський – другий президент Луцька (так називалась посада мера або бургомістра в час Другої Речі Посполитої) у 1920–1923 рр., регіоналіст, палкий прихильник історії Луцька. Про це є згадки у міжвоєнній пресі.

Після перебування на посаді мера міста, Я.Сушинський продовжив займатися краєзнавством та історією: екс-бургомістра обрали членом президії Волинського Товариства Краєзнавства і Опіки над Пам’ятками. У 1929 році це товариство створювало Волинський Музей, з якого веде свою історію Волинський краєзнавчий музей.

До речі, нащадок луцького бургомістра Роман Сушинський був оператором у режисера Єжи Гофмана під час зйомок фільмів «Вогнем і мечем» та документальної серії «Україна. Становлення нації».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Територія в межах вулиць Гонгадзе та Клима Савура в Луцьку поступово перетвориться у зону житлової забудови

За кордоном власники подібних історичних маєтностей прагнуть продовжити їхнє життя, зберігаючи архітектурні деталі до найменших дрібниць. І тоді до ціни нерухомості додається вартість антикваріату. Яким шляхом підуть нові власники будівлі, яка пішла по руках,  залишається загадкою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Земля або гроші: оприлюднили рішення щодо безплатних 2 гектари для кожного українця

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити