image
 |  9 8 Грудня 2019 | 12:49

У Волиньраді підтримуватимуть фестивалі, які формують позитивний імідж Волині

У Волинській обласній раді, окрім галузі фізкультури та спорту, на бюджетних слуханнях обговорили ситуацію з фінансуванням культури та профільних програм у наступному році.

Участь у слуханнях взяли: голова бюджетної комісії Михайло Імберовський, Анатолій Грицюк, Олександр Пирожик, Юрій Ройко, Олександр Омельчук, Олександр Курилюк. Серед посадовців ОДА - директор департаменту фінансів Ігор Никитюк та начальниця управління культури Ольга Чубара.

В проєкті обласного бюджету пропонується передбачити на культуру майже 130 млн грн, що на 3,4 % більше від видатків нинішнього року.

Разом із тим, начальниця профільного управління Ольга Чубара застерігає, що бюджет не передбачає фінансування фестивалів "Оберіг" та "Стравінський та Україна", які вже стали візитівками Волині. Призупиняється фінансування декількох регіональних програм, а саме: Регіональної цільової програми сприяння розвитку громадянського суспільства у Волинській області на 2016 - 2020 роки «Волинь. Громадський рух - 2020»; Регіональної програми співпраці із закордонними українцями на 2018-2021 роки та Обласної програми історичних досліджень Волині на 2017-2021 роки.

Депутати Олександр Курилюк та Олександр Пирожик виступають за те, щоб у бюджеті обов'язково віднайти кошти на проведення фестивалів, бо це - позитивний імідж Волині. На фестивалі "Стравінський та Україна" і "Оберіг" пропонується виділити по 200 тисяч гривень.

Директор департаменту фінансів Ігор Никитюк переконує, що аналізував видатки на культуру в сусідніх областях і дійшов висновку, що Волинь краще за інших фінансує театри, виділяючи із загального фонду обласного бюджету 28 млн грн. Він пропонує, щоб ці культурні заклади частину видатків на захищені статті виділяли зі своїх спецфондів, що буде стимулом для їх наповнення. Депутати облради Михайло Імберовський, Олександр Омельчук та Анатолій Грицюк погоджуються з такою позицією та зауважують, що у волинських театрах на часі перегляд цінової політики, оскільки квитки на вистави та інші дійства реалізовуються за "символічні" кошти. Депутати переконують, що соціальний попит на відвідування театрів після перегляду цін на квитки не зменшиться. В якості прикладу наводять комерційні кінозали та розважальні комплекси обласного центру.

Депутат Анатолій Грицюк пропонує визначитися з фінансуванням Заслуженого народного ансамблю пісні і танцю України "Колос" та музею історії сільського господарства Волині – скансену в Рокинях. В проєкті бюджету пропонується виділити цим закладам відповідно 675 тис. грн та 555 тис. грн. Депутат пропонує передати заклади місцевим ОТГ. На захист "Колоса" виступає депутат Олександр Курилюк. Він переконує, що Торчинська ОТГ не зможе утримувати відомий на всю Україну колектив. Начальниця управління культури Ольга Чубара заявляє, що "Колос" - не лише Торчинський, а тому заслужено претендує на підтримку з обласного бюджету.

Щодо музею-скансена. Депутати нагадують, що на бюджетних слуханнях 2019 року йшлося про те, щоб спільно з відділом з питань управління об’єктами спільної власності територіальних громад сіл, селищ міст області та землями комунальної власності виконавчого апарату обласної ради у першому півріччі 2019 року вирішити питання передачі музею історії сільського господарства Волині-скансену у власність ОТГ села Княгининок. За інформацією Михайла Імберовського, голова ОТГ Олена Твердохліб вивчала це питання і заявляла, що громада не проти забрати музей у власність, але за умови скорочення штату. На це не погодився нинішній директор музею Олександр Середюк. На сьогоднішніх слуханнях депутати висловилися за те, аби відновити перемовини з Княгининком щодо передачі музею.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У пріоритетах депутатів Волиньради - розбудова сільських центрів «Спорт для всіх»

Довідково про бюджет галузі культури 2020 (за інформацією пояснювальної записки проєкту обласного бюджету):

За інформацією з сайту Волиньради, видатки загального фонду по головному розпоряднику коштів обласного бюджету – управлінню культури, з питань релігій та національностей облдержадміністрації на 2020 рік у порівнянні з уточненими показниками 2019 року збільшені на 3,4 відсотка і становлять 129 917,4 тис. гривень. Видатки спеціального фонду складають 2 970,6 тис. грн, з яких за рахунок власних надходжень бюджетних установ – 2 786,6 тис. грн, за рахунок коштів, що передаються із загального фонду до бюджету розвитку – 184,0 тис. гривень.

У цілому у видатках загального фонду обласного бюджету на 2020 рік по управлінню культури, з питань релігій та національностей облдержадміністрації на утримання бюджетних установ (без урахування закладів, яким надається фінансова підтримка в межах реалізації заходів регіональних програм) передбачений фінансовий ресурс у загальній сумі 126 320,4 тис. грн, що на 5,0 відсотків більше у порівнянні з 2019 роком. В загальному обсязі видатків загального фонду враховано освітню субвенцію в сумі 3 243,3 тис. грн, яка в повному обсязі спрямовується на забезпечення видатків на оплату праці з нарахуваннями педагогічних працівників Волинського коледжу культури і мистецтв ім. Ігоря Стравінського в частині здобуття повної загальної середньої освіти. 

Обсяг видатків на виплату заробітної плати з нарахуваннями у 2020 році по закладах, підпорядкованих управлінню культури, з питань релігій та національностей облдержадміністрації (з урахування закладів, яким надається фінансова підтримка в межах реалізації заходів регіональних програм), за рахунок обласного бюджету та освітньої субвенції, становить 114 237,6 тис. гривень, що на 8,2 відсотка більше у порівнянні з 2019 роком. Фонд оплати праці обрахований з урахуванням розміру мінімальної заробітної плати та посадового окладу працівника І тарифного розряду ЄТС на 2020 рік. В розрахунках видатків на оплату праці враховані надбавки та доплати обов’язкового характеру, в тому числі: на підвищення престижності педагогічної праці, за особливі умови роботи бібліотекарям, підвищення посадових окладів працівників закладів культури, яким надано статус академічних, матеріальна допомога на оздоровлення, грошова винагорода педагогічним працівникам та працівникам культури, виплати відповідно до контрактів, укладених з обласною радою.

Видатки на оплату комунальних послуг та енергоносіїв на 2020 рік враховані в сумі 6 410,1 тис. грн, що на 6,1 відсотка менше у порівнянні з 2019 роком. Розрахунок обсягу відповідних видатків проведено з урахуванням натуральних показників споживання у 2019 році, діючих цін та тарифів, а також коефіцієнтів, доведених Міністерством фінансів України. 

Видатки на виплату стипендій плануються в сумі 2 586,2 тис. грн, що обраховані з урахуванням розмірів стипендій за окремими категоріями стипендіатів та їх середньорічної чисельності.

На оплату незахищених статей витрат в обласному бюджеті на 2020 рік передбачені видатки в сумі 4 497,4 тис. грн, що на 20,1 відсотка менше відповідного показника 2019 року. При розрахунку відповідних витрат передбачено необхідність переукладення договорів на охорону приміщень закладів культури з іншими підприємствами, що надають такі послуги з меншою вартістю.

Крім того, для забезпечення діяльності закладів, підпорядкованих управлінню культури, з питань релігій та національностей облдержадміністрації, в обласному бюджеті на 2020 рік враховані власні надходження бюджетних установ у загальній сумі 2 786,6 тис. гривень. Такий ресурс спрямовується на оплату праці з нарахуваннями працівників закладів культури та Волинського коледжу культури і мистецтв ім. І.Стравінського, утримання їх майна та інші видатки.

Крім того, в показниках обласного бюджету передбачено 184,0 тис. грн видатків бюджету розвитку спеціального фонду, які спрямовуються на поповнення бібліотечних фондів.

На реалізацію заходів регіональних програм, виконавцем за якими визначено управління культури, з питань релігій та національностей облдержадміністрації, в обласному бюджеті на 2020 рік передбачений фінансовий ресурс у загальній сумі 3 597,0 тис. грн, в тому числі на реалізацію: Регіональної програми розвитку культури, мистецтва та охорони культурної спадщини в області на 2016 – 2020 роки в сумі 3 392,0 тис. грн, Регіональної програми увічнення пам’яті учасників антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій на 2016-2020 роки – 205,0 тис. гривень

В межах Регіональної програми розвитку культури, мистецтва та охорони культурної спадщини в області на 2016 – 2020 роки та Регіональної програми увічнення пам’яті учасників антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій на 2016-2020 роки передбачені видатки на надання фінансової підтримки окремим установам в загальній сумі 1 435,0 тис. грн, а саме: Заслуженому народному ансамблю пісні і танцю України „Колос” (675,0 тис. грн), музею історії сільського господарства Волині – скансену (555,0 тис. грн), редакційно-видавничій групі „Науковий центр історичних студій Волині” (205,0 тис. гривень).

На реалізацію інших заходів Регіональної програми розвитку культури, мистецтва та охорони культурної спадщини в області на 2016 – 2020 роки передбачено 2 162,0 тис. гривень. В межах такої програми планується проведення основних культурно-просвітницьких, літературно-мистецьких та інших заходів, зокрема: відзначення 150-річчя Лесі Українки, організація фестивалів („Стравінський та Україна”, „Оберіг”, до Дня Європи), проведення конференцій та навчальних семінарів, виплата 70 щомісячних стипендій та 8 мистецьких премій відповідно до розпорядчих документів обласної ради та облдержадміністрації (460 тис. грн), підтримка книговидання.

 

В обласному бюджеті на 2020 рік відділу з питань внутрішньої політики облдержадміністрації передбачені видатки в сумі 63,3 тис. гривень. За рахунок такого фінансового ресурсу здійснюється реалізація заходів Регіональної цільової програми сприяння розвитку громадянського суспільства у Волинській області на 2016-2020 роки.

В межах виконання заходів Регіональної цільової програми сприяння розвитку громадянського суспільства у Волинській області на 2016-2020 роки в обласному бюджеті на 2019 рік передбачено 63,3 тис. грн, які спрямовуються на реалізацію соціальних програм і проектів, для вирішення завдань регіональної політики та розвиток громадянського суспільства.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити