image
 |  4 7 Грудня 2019 | 11:12

У пріоритетах депутатів Волиньради - розбудова сільських центрів «Спорт для всіх»

Продовжується серія бюджетних слухань у Волинській обласній раді, які проводяться перед розглядом проєкту обласного бюджету на 2020 рік. 6 грудня аналізували фінансову ситуацію в галузі фізичної культури та спорту.

Темою зацікавилися чимало обранців громади: Михайло Імберовський, Анатолій Грицюк, Олександр Пирожик, Юрій Ройко, Віталій Кварцяний, Олександр Омельчук, Ігор Лех. Серед посадовців ОДА - директор департаменту фінансів Ігор Никитюк та начальник відділу фізкультури та спорту ОДА Ігор Дмитришин.

Головний галузевий  чиновник ОДА коротко окреслив пропозиції фінансування фізкультури і спорту в 2020 році. Тож у проєкті бюджету пропонується закласти 48 млн грн. Ця цифра на майже 3 млн грн більша від реальних видатків нинішнього року. Однак, Ігор Дмитришин застерігає, що захищені статті в спортивному бюджеті збільшуються на 14%, а незахищені (фінансування відряджень, змагань,  придбання обладнання, тощо) навпаки - зменшується на13,5%.

Між тим, депутати наголошують, що на волині на спорт обласний бюджет виділяє більше коштів, ніж в сусідніх. Крім того, обранців громади зацікавила  цифра видатків  на утримання ДЮСШ. На спортшколи, які фактично локалізовані в обласному центрі, обласний бюджет виділяє 24 млн грн. Місто Луцьк, яке має багатший бюджет, ніж обласний, на галузь спорту передбачає лише 18 млн грн в рік. Депутати облради дивуються, чому обласний центр, який лише з одного джерела доходу - акцизного збору, отримує до своєї казни 100 млн грн, не збільшує видатків на спорт. Голова бюджетної комісії Михайло Імберовськийпропонує провести активні переговори з міською владою на цю тему. Він вважає, що в умовах децентралізації міська влада повинна морально готуватися до того, що спортивні заклади, в яких займається до 90% лучан, має утримувати місто.

Обговорили й питання фінансування олімпійців. Нагадуємо, 2020 - рік Олімпійських Ігор в Токіо. Попередньо спортсмени та їх тренери зустрічалися з головою обласної ралди Іриною Вахович і висловлювали свої побажання щодо фінансування.

Начальник відділу фізкультури і спорту Ігор Дмитришин на сьогоднішніх слуханнях повідомив, що до Олімпіади готується 22 волинських спортсменів. Про  іменні ліцензії поки говорити рано, бо відбір триватиме до червня наступного року. В проєкті бюджету пропонується закласти по 25 тис. грн підтримки кожному олімпійцю. Такі ж кошти закладатимуть місцеві бюджети, залежно від прописки спортсмена. Також передбачається 120 тис. грн на придбання човнів для веслувальників Марії Повх та Юрія Вандюка. Це пов'язано з тим, що їхні човни вже в червні потрібно буде переправити в Токіо. Відповідно, спортсмени не матимуть на чому тренуватися впродовж літа. Бюджет підтримає й легкоатлетку Ірину Климець. Їй виділять 17 тис. грн на придбання трьох молотів та 3 пари нового спецвзуття.

2,5 млн грн передбачать "Інваспорту". З цього ж бюджету фінансуватимуться 3 волинських паралімпійців, які вже мають іменні ліцензії на Паралімпійські ігри.

На слуханнях не минули теми житлових проблем спортсменів. Голова постійної комісії з питань бюджету, фінансів та цінової політики Михайло Імберовський зауважив, що придбання житла спортсменам за бюджетний кошт - добре, але, як показує практика, це  не є достатнім стимулом для спотртсмена захищати честь саме Волині. Ігор Дмитришин підтвердив, що, справді, була ситуація, коли спортсменка, отримавши житло в Луцьку, пізніше продала його і вирішила виступати за іншу область України. Відтоді, до відповідного Порядку використання коштів було прописане правило, що, отримавши квартиру, спортсмен повинен 5 років виступати за Україну та Волинь, і лише потім має право приватизувати житло. 

Довідково:

В області діє Обласна цільова соціальна програма розвитку фізичної культури і спорту на 2017-2020 роки, в якій, в тому числі, передбачено виділення квартир спортсменам,  котрі не мають житла, стоять на черзі у виконкомі органу місцевого самоврядування та  відзначилися  значними здобутками на змаганнях міжнародного рівня. Для цього є розроблені критерії:  

- житло отримують спортсмени та їх особисті тренери (перший тренер), які не забезпечені житлом в олімпійських видах спорту у номерах програми, що входять до програми олімпійських ігор за:

- зайняте 1 – 12 місце на Олімпійських іграх;

- зайняте 1 – 6 місце на чемпіонатах світу (дорослі);

- зайняте 1 – 3 місце на Європейських іграх;

- зайняте 1 місце на чемпіонатах Європи (дорослі);

- зайняте 1 місце на чемпіонатах світу (дорослі) в олімпійських видах спорту у номерах програми, що не входять до програми олімпійських ігор.

Житло отримують спортсмени та їх особисті тренери (перший тренер) з видів спорту інвалідів, які не забезпечені житлом, що зайняли 1 – 3 місце на Паралімпійських та Дефлімпійських іграх.

Право на отримання житла мають спортсмени та тренери, які представляють Волинську область.

50% вартості цього життла оплачує обласний бюджет і стільки ж місцевий.

За інформацією з сайту Волиньради, 1 млн 100 тис. грн у проєкті бюджету пропонується виділити на 12 спортивних федерацій. Серед них: 4 федерації ігрових видів - футбол, волейбол, баскетбол та хокей.

З індивідуальних видів спорту пропонується фінансувати 8 федерацій: важку та легку атлетики, дзюдо, велоспорт, плавання, вільну боротьбу, бокс, веслування. Зі слів, Ігоря Дмитришина ведуться консультації з Федерацією настільного тенісу про підтримку з бюджету в майбутньому. Пан Дмитришинпереконує, що принципи розподілу коштів між федераціями узгоджені з  багатьма спортивними функціонерами.

Передбачено рейтингову систему, яка враховує масовість виду спорту, участь представників у змаганнях різних рівнів, кількість медалей. Між тим, за пропозицією депутата Віталія Кварцяногопропонується виділити 1 млн 100 тис. грн на футбол. Цим видом спорту нині опікується Асоціація футболу Волині, яка є правонаступницею Федерації. Віталій Кварцяний наполягає, що не йдеться про бюджетну підтримку професійного футболу, а лише аматорського та дитячого. Для додаткових аргументів перед колегами депутат озвучив статистику: 80 дитячих команд, які гарють у футбол упродовж 7 місяців року в шести вікових категоріях. З його слів, підтримка Асоціації футболу - це допомога у фінансуванні проєкту "Шкіряний м'яч", а також підтримка сотень дітей, десятків тренерів, обслуговування футбольних матчів аматорських команд.

Депутат Олександр Омельчук говорив про потребу в розширенні спортивної інфраструктури на Волині, адже і м. Луцьк, і область в цілому страждають від дефіциту спотзалів. Зокрема, не висчтачає площ для занять художньою гімнастикою, яка набирає популярності  серед волинян.

Юрій Ройко зауважив, що варто більше уваги звертати на розвиток та популяризацію зимових видів спорту, і не лише хокею, а й лижного споту та біатлону.

Депутати Олександр Пирожик та Анатолій Грицюк цікавилися ситуацією з сільським спортом. Ігор Дмитришин розповів, що в окремих районах продовжує потужно працювати ФСТ "Колос", яке проводить низку змагань та координує їх. Крім того, є позитивний досвід в Голобській та Зимненській ОТГ, які зі своїх бюджетів фінансують програми "Спорт для всіх".

Депутати обласної ради, які були учасниками сьогоднішніх слухань наголошували, що обласний бюджет повинен опікуватися масовим спортом та  фінансувати програми, які передбачають створення умов для розвитку та популяризації дитячого спорту, аби подбати про майбутнє нації. "Дітей потрібно відволікати від гаджетів. Це - наша функція, а не фінансувати професійний спорт, який в усьому світі   тримається на спонсорській підтримці та рекламних бюджетах", - пояснює голова бюджетної комісії Михайло Імберовський. Він також наголошував на необхідності продовження фінансування фестивалю "Синьйоріада", для людей, які, досягнувши пенсійного віку, продовжують вести активний спосіб життя.

Довідково про бюджет фізичної культури і спорту 2020 (за інформацією пояснювальної записки проєкту обласного бюджету)

На галузь фізичної культури і спорту, відповідно до заходів Обласної цільової соціальної програми розвитку фізичної культури і спорту на 2017-2020 роки, по загальному і спеціальному фондах обласного бюджету на 2020 рік передбачаються бюджетні призначення в загальному обсязі 48 525,0 тис. грн, в тому числі: по загальному фонду відділу з питань фізичної культури та спорту облдержадміністрації – 47 957,0 тис. грн, спеціальному фонду – 568,0 тис. грн (з них: власні надходження – 448,0 тис. грн, бюджет розвитку – 120,0 тис. гривень).

У проєкті обласного бюджету на 2020 рік видатки загального фонду відділу з питань фізичної культури та спорту облдержадміністрації зростають на 3 367,4 тис. грн, або на 7,5 відсотка, порівняно з уточненими показниками 2019 року і забезпечують першочергову потребу галузі у 2020 році. 

За рахунок бюджетних коштів у 2020 році буде утримуватися сім установ та обласна штатна спортивна команда резервного спорту, яка складається з 25 спортсменів. Крім того, надаватиметься підтримка двом обласним ДЮСШ громадських організацій фізкультурно-спортивної спрямованості та апаратам фізкультурно-спортивних товариств.

Розрахунки заробітної плати працівників закладів фізичної культури та спорту проведено з урахуванням обов’язкових надбавок, доплат та підвищень відповідно до наказу Міністерства України у справах молоді та спорту від 23 вересня 2005 року № 2097 ,,Про впорядкування умов оплати праці працівників бюджетних установ, закладів та організацій галузі фізичної культури і спорту” зі змінами та інших нормативних документів у сфері оплати праці.

У фонді оплати праці враховано ріст мінімальної заробітної плати та ріст посадового окладу працівника І тарифного розряду ЄТС, передбачено грошову винагороду тренерам-викладачам відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 17 травня 2002 року № 660 ,,Про встановлення окремим категоріям працівників спортивних шкіл та спеціалізованих навчальних закладів спортивного профілю надбавок за вислугу років та грошової винагороди за сумлінну працю і зразкове виконання службових обов’язків” та матеріальну допомогу на оздоровлення працівникам закладів фізичної культури і спорту відповідно до діючого законодавства.

На проведення спортивної роботи в регіоні на 2020 рік передбачається 2 795,6 тис. гривень.

Ці видатки будуть використані на проведення навчально-тренувальних зборів і змагань з олімпійських та неолімпійських видів спорту відповідно до календарного плану заходів на 2020 рік відділу з питань фізичної культури та спорту облдержадміністрації, що передбачає змагання обласного рівня, виїзди на Чемпіонати України та міжнародні змагання.

На здійснення фізкультурно-спортивної та реабілітаційної роботи серед осіб з інвалідністю передбачаються видатки в загальній сумі 8 030,6 тис. гривень. З них:

- на утримання Волинського регіонального центру з фізичної культури і спорту інвалідів ,,Інваспорт” та обласної дитячо-юнацької спортивної школи інвалідів – 7 600,4 тис. грн, в тому числі 2 489,6 тис. грн (на 682,8 тис. грн або 37,8 відсотка більше порівняно з 2019 роком), на виплату одноразових грошових винагород спортсменам і тренерам області з видів спорту осіб з інвалідністю за підсумками поточного року відповідно до Положення про такі виплати, затвердженого рішенням обласної ради від 12 жовтня 2016 року № 8/13). Крім того, передбачається залучення до спеціального фонду власних надходжень ДЮСШ інвалідів у сумі 20,0 тис. грн, що спрямовуються на поточні видатки. На проведення навчально-тренувальних зборів і змагань та заходів зі спорту осіб з інвалідністю передбачено 430,2 тис. гривень.

На розвиток дитячо-юнацького та резервного спорту обласного бюджету спрямовується усього 27 918,1 тис. грн, в тому числі: за рахунок загального фонду – 27 370,1 тис. грн, за рахунок спеціального фонду – 548,0 тис. грн (з них бюджет розвитку – 120,0 тис. грн, власні надходження – 428 тис. гривень). Зазначені видатки планується використати за наступними напрямами:

- на утримання та навчально-тренувальну роботу комунальних дитячо-юнацьких спортивних шкіл (обласна дитячо-юнацька спортивна школа, Волинська обласна дитячо-юнацька спортивна школа з видів боротьби та комунальний заклад ДЮСШ ,,Колос”) заплановано видатки у сумі 15 532,5 тис. гривень. Крім того, передбачається залучення до спеціального фонду власних надходжень обласною дитячо-юнацькою спортивною школою та комунальним закладом ДЮСШ ,,Колос” в загальній сумі 348,0 тис. грн, з яких 68,0 тис. грн спрямовується на оплату комунальних послуг та енергоносіїв, 280,0 тис. грн будуть використані на поточні видатки установ;

- на фінансову підтримку дитячо-юнацьких спортивних шкіл фізкультурно-спортивних товариств (СДЮШОР ,,Олімп” та ДЮСШ ,,Юний динамівець”) передбачено 5 449,8 тис. гривень;

- на забезпечення підготовки спортсменів школою вищої спортивної майстерності плануються бюджетні призначення в загальному обсязі 6 935,8 тис. грн, в тому числі: по загальному фонду – 6 735,8 тис. грн, спеціальному фонду – 200,0 тис. грн (з них: бюджет розвитку – 120,0 тис. грн, власні надходження – 80,0 тис. гривень). Кошти, що передаються із загального фонду бюджету до бюджету розвитку спеціального фонду заплановані в сумі 120,0 тис. грн на придбання човнів для підготовки та участі в олімпійських іграх спортсменів, які вибороли олімпійські ліцензії для України у веслуванні на байдарках і каноє.

Залучені кошти спеціального фонду у вигляді власних надходжень в сумі 80,0 тис. грн, спрямовуються на заробітну плату з нарахуваннями – 3,7 тис. грн, на оплату комунальних послуг та енергоносіїв – 1,2 тис. грн та на поточні видатки установи – 75,1 тис. гривень.

У проєкті обласного бюджету на 2020 рік відділу з питань фізичної культури і спорту облдержадміністрації плануються видатки на підтримку фізкультурно-спортивного руху в обсязі 1 922,4 тис. грн у тому числі:

- на фінансову підтримку регіональних всеукраїнських організацій фізкультурно-спортивної спрямованості для проведення навчально-тренувальної та спортивної роботи – 1 100,0 тис. гривень;

- на фінансову підтримку регіональних осередків всеукраїнських організацій фізкультурно-спортивної спрямованості у здійсненні фізкультурно-масових заходів серед населення регіону – 43,1 тис. гривень;

- на фінансову підтримку на утримання місцевих осередків (рад) всеукраїнських організацій фізкультурно-спортивної спрямованості – 779,3 тис. гривень.

На інші заходи з розвитку фізичної культури та спорту передбачаються бюджетні асигнування в загальній сумі 7 858,3 тис. грн, у тому числі:

- на утримання обласного центру фізичного здоров’я населення ,,Спорт для всіх” та проведення фізкультурно-масових заходів серед населення регіону – 1 667,5 тис. гривень;

- на підтримку спорту вищих досягнень та організацій, які здійснюють фізкультурно-спортивну діяльність в регіоні – 6 190,8 тис. гривень. У тому числі: на утримання обласної штатної спортивної команди резервного спорту спрямовується 1 642,2 тис. грн; на проведення спортивних заходів Волинським обласним відділенням Національного олімпійського комітету України – 550,0 тис. грн; на виплату одноразових грошових винагород спортсменам і тренерам області з олімпійських видів спорту, відповідно до Положення про такі виплати, затвердженого рішенням обласної ради від 10 березня 2016 року № 3/26, на виплату стипендій учасникам Олімпійських, Паралімпійських та Дефлімпійських ігор, видатним, молодим та перспективним спортсменам і їх тренерам, відповідно до Положення про такі виплати, затвердженого розпорядженням голови обласної державної адміністрації від 16 лютого 2016 року № 52, на виплату персональних стипендій видатним діячам, ветеранам та пенсіонерам фізичної культури і спорту області, відповідно Положення про такі виплати, затвердженого рішенням обласної ради від 13 листопада 2013 року № 22/33 – 3 998,6 тис. грн, що на 78,1 відсотка більше від показника 2019 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Волиньраді стартували бюджетні слухання

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити