image
 |  2 13 Лютого 2020 | 08:16

У Волиньради просять полегшити життя обласній Спілці письменників

У керівництва Волинської обласної ради просять передбачити механізм компенсації витрат на сплату орендної плати за користування приміщенням облради для Волинської обласної організації Національної Спілки письменників України.

Відповідний запит до голови обласної ради Ірини Вахович озвучив депутат обласної ради від ВО "Свобода" Олександр Пирожик.

"Раніше творча спілка, яка є некомерційною неприбутковою громадською організацією, сплачувала пільгову оренду в одну гривню. Однак після прийняття обласною радою рішення про стягнення орендної плати з громадських організацій у розмірі 3% від ринкової вартості приміщення творча спілка стала неспроможною сплачувати визначеної орендної плати...

Трапилося те, від чого свого часу я застерігав: ми прийняли рішення про нові розрахунки орендної плати, але не запропонували жодного механізму компенсації нових затрат творчим спілкам, які безоплатно роблять неспівмірно багато для підвищення іміджу нашого Волинського краю", - вважає Олександр Пирожик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Депутат Волинської облради просить посилити патріотичне виховання у закладах освіти

«Варто зазначити, що в умовах неоголошеної війни, яка є наслідком програної війни інформаційної, саме письменники є форпостом українського слова. Інколи у гонитві за матеріальним втрачається щось значно важливіше – нинішній Донбас тому підтвердження.

Також варто нагадати ще один момент – заганяючи письменників у ті умови, коли вони не можуть виконати вимог з оплати оренди – обласна рада робить це напередодні славетного 150-річного ювілею Лесі Українки, письменниці та громадської діячки», – це цитати зі звернення ВОО НСПУ.

До того ж, як наголосив Олександр Пирожик, обласна рада нараховує ВОО НСПУ нові суми оренди, причому, на їхню думку, робить це неправомірно, оскільки жодної додаткової угоди, яка би узаконювала зміну орендних відносин, керівники спілки не підписували.

"Складається вибухонебезпечна конфліктна ситуація – ненормальна як із юридичної, так і з моральної точки зору. Наголошую: ми не маємо жодного морального права виставити НСПУ на вулицю. Інакше ми цю спілку втратимо, як уже втратили обласну організацію Національної Спілки журналістів України, яка з цієї ж причини виїхала з приміщення облради і знайшла собі прихисток у приміщенні облспоживспілки", - навів приклад Олександр Пирожик.

У зв’язку з викладеним, депутат-націоналіст просить у голови ради:

1. Дати доручення працівникам відділу з питань управління об’єктами спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області та землями комунальної власності (при необхідності – іншим структурним підрозділам виконавчого апарату ради) вивчити це питання і запропонувати конкретні механізми врегулювання питань оренди обласної ради.

2. В разі неможливості вирішити це питання в позасесійний спосіб – доручити працівникам апарату ради підготувати відповідний проєкт рішення «Про встановлення орендної плати за користування майном спільної власності територіальних громад, сіл, селищ, міст області» та внести його на розгляд профільної комісії обласної ради та найближчої сесії ради.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити