image
 |  23 16 Серпня 2023 | 08:31

У Володимирі археологи вперше віднайшли герб міста

Вперше знайдено стилізований герб міста Володимир ХVI-XII століття.

Про це пише ректор ВНУ ім. Лесі Українки Анатолій Цьось.

«Реалізуючи програму дуальної освіти, студентами факультету історії, політології та національної безпеки Волинського національного університету імені Лесі Українки під час розкопок в місті Володимирі знайдено унікальний герб, який не відомий раніше в такій стилізації образу.

Дякую мерії міста за співпрацю та бережливе ставлення до української спадщини! Дякую керівнику Віктору Баюку за організацію роботи та науковий супровід! Дякую студентам за величезну працю, патріотизм і професійність!» - йдеться у дописі ректора.

На сторінці мер міста Ігоря Пальонки зазначено, що під час досліджень в центральній частині міста Володимира виявлено споруду ХVІ-ХVІІ ст., яка за рядом ознак є міським магістратом чи будинком міського урядника. У завалі великої кахляної печі віднайдено керамічну «корону» із чітким стилізованим гербом Володимира: вершником в обладунках з мечем, який списом убиває змія. Зображення є прямим попередником сучасного герба міста.

Як відомо, герб Володимира є найдавнішим історичним міським гербом України, який засвідчений у 1324 році в листі міських урядовців до німецького міста Штральзунда у Померанії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Володимирі під час розкопок знайшли середньовічного керамічного коника

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити