image
 |  601 21 Лютого 2024 | 12:51

У Володимирі благодійний фонд налагодив виробництво дронів

Не секрет, що війна в Україні вийшла на стадію оборонної. І головне в ній зберегти життя бійців. Тому дрони зараз чи не головний фактор стримування російських штурмів та утримання наших позицій. «Пташок» не буває забагато, а замало, на жаль, буває. Найкраще це розуміють бійці та волонтери. Власне і з тими, хто одними з перших на Волині налагодив виробництво FPV дронів і розмовляємо. Це волонтери з відомої ГО «Об’єднання Активіст», які з 2014 року допомагають Збройним Силам давати відсіч агресору і які створили Благодійний фонд «Форпост Володимир» та за короткий проміжок часу вже зібрали більше сотні бойових «пташок».

Розпочав розмову волонтер Андрій Дячук:

-Хочемо представити новостворений фонд «Форпост Володимир», як окремий напрямок нашої волонтерської діяльності. Спеціалізуємося на виготовленні FPV дронів.

Зараз триває позиційна фаза війни і від військових ми почали отримувати чимало запитів саме на дрони. Почали шукати рішення як, з ким їх робити, де шукати комплектуючі. У нас є певний досвід бюрократичної тяганини у ГО, тому якісно формалізувати напрямок дронів, вирішили створити благодійний фонд, який буде мати окремий банківський рахунок, з якого усі видатки будуть йти на витратні матеріали для виготовлення дронів.

Волонтер та організатор благодійних концертів Сергій Бучак у фонді відповідає за фінансову складову:

-Коли починали говорити за дрони, то, чесно, думали, що не впораємося, оскільки й так маємо чимало роботи. Це розглядалося як хороша ідея на яку не вистачало часу. Пройшов місяць, і ми зрозуміли, що не можемо ігнорувати цю ідею, бо запити на дрони збільшуються. Для початку купили дрон, розібрали його і склали такий самий, аби зрозуміти, як все працює.

Колективно вирішили: добре, коли є кошти з концертів чи зборів, та важливо розуміти фінансову сталість проєкту. Тому розглядаємо співпрацю з місцевим бізнесом і приватними особами та закликаємо долучатися до доброї справи. Наголошуємо - наш проєкт некомерційний! FPV дрони – це хороша альтернатива для людей, організацій, підприємців, які б хотіли допомагати ЗСУ. До прикладу, не всі можуть купити авто для підрозділу, бо фінансово не потягнуть, а FPV дрон виглядає, як ідеальний подарунок від маленького колективу.

Волонтер Сергій Семенюк продовжив розмову:

-Дійсно, ми купили перший дрон аби подивитися що й до чого. Наступні дрони узгоджували з бійцями, які їх застосовують. Для звичайної людини кожен дрон схожий, але насправді це не так. Навіть по вартості запчастин з Китаю два однакові з вигляду дрони можуть коштувати 5800 гривень, а можуть і 12 тисяч. Той, що за 5800 – це фрістайловий дрон, який може наробити біди, навіть вбити чи покалічити своїх. Таких випадків є багато.

Зіштовхнулися з тим, що багато хто хоче заробити на війні. Перші запчастини до дронів закупили за дев’ять тисяч, аналогічні дрони продають в інтернеті від 14 тисяч і це без акумулятора. Відчуваєте, різницю?

Вирішили допомагати по-максимуму ефективно, адже можемо за ці гроші виготовити більшу кількість дронів та збити ціну в бариг, які думають, що зловили золоту жилу. Наш дрон коштує 14 тисяч гривень з акумулятором, в ньому немає дешевих запчастин. Стараємося взяти дорожчі мотори, кращий польотний контролер та відеопередавач. Є людина, яка згодилася робити акумулятори- ми лише закупляємо елементи для них і це виходить на 700-800 гривень дешевше. Люди, які займаються збіркою, довели роботу до автоматизму. За відгуками військових в наших дронах якісна пайка та комплектуючі, які витримують потрібні навантаження. Кожен дрон ми тестуємо на полігоні без ваги і з вагою, бо бійці на передовій не мають часу цим займатися.

Є наразі проблема із купівлею запчастин – їх потрібно довго очікувати з Китаю, а це місяць на доставку. На початках нас кілька чоловік вклалися в їх купівлю аби не було затримки. Потім прийшли кошти від друзів Сергія Бучака і ми намагаємося кожні кілька днів замовляти запчастини.

Добрі люди подарували нам 3D принтер, виготовляємо на ньому скиди під дрони, механізми поворотних камер.

Долучився до розмови Андрій Цецора, який віддав службі в ЗСУ більше десяти років:

-Війна вийшла на новий рівень. Тепер можна сказати, що на 50% - це війна дронів різних типів. FPV дрони – важливий елемент для бійців, які займають позиції в окопах. Коли йде штурм ворожих військ з бронетехнікою, то найефективнішим засобом відбиття атак є дрони. Вони зменшують втрати особового складу, адже одним дроном, якщо добре попасти, то можна знищити навіть танк. Бійці, які сидять на позиціях в окопах дуже надіються на операторів дронів.

Хочу підтвердити слова Сергія Семенюка: на передовій немає можливості тестувати дрон. Буває ми його отримуємо і відразу ж їдемо на бойову позицію застосовувати. Якщо дрон неякісний, то він може впасти на оператора чи пролетіти трішки і впасти на наших бійців.

Волонтер Тарас Ярмолюк:

- Головне аби не йшло розпорошення коштів як це було на початку повномаштабного вторгнення, коли багато людей одночасно оголошувало збори. Були випадки, що рідні купляли рації певного типу, передавали їх бійцям, а по-факту виявилося, що росіяни їх легко прослуховували і це наробило біди.

Наші дрони ми не продаємо – це принципово. Попередньо акумулюються кошти, а тоді по собівартості створюється дрон. В руки їх мають отримувати військові. Не хотілося б зіштовхнутися з ситуацією, що хтось оплатив виготовлення нами дрона, а потім перепродав.

Другим важливим для нас критерієм є безпека тих, хто збирає дрони. Зі зрозумілих причин ми цих людей не називаємо. Як на мене, це не розумно розповідати, що десь у школі будуть збирати дрони. Треба усвідомлювати, яку небезпеку становлять подібні заяви. Ці процеси навпаки потрібно по-максимуму завести в тінь.

Підсумував зустріч волонтер Костянтин Зінкевич:

- «Форпост Володимир» створено спеціально під виготовлення дронів. Раніше ми не виходили на публіку, допоки не переконалися, що ми робимо усе правильно з інженерної і безпекової точки зору. Все, що ми робили у форматі «Об’єднання Активіст» – функціонує і надалі.

Ні в якому разі не йдеться про купівлю і продаж дрона: наше волонтерство в цій діяльності – це безкоштовне їх виготовлення із запчастин, ведення логістики та адміністративної діяльності з доставки та передачі військовим. На волонтерських засадах наші люди роблять обліт кожного дрона, якщо треба, усе переробляється. Є фідбек від військових із різних підрозділів, адже складено вже більше сотні дронів та передано Силам Оборони України.

Нещодавно мали розмову із представником в Китаї, котрий працює у сфері закупівель для ІТ в Україні, і погодився нам допомагати, коли будуть зростати суми закупівель. Тому що є ще така річ як безпека грошей, бо можна їх переказати, а отримати неякісне або зовсім не те. Також маємо контакти в США та Канаді, адже в дроні є комплектуючі і з цих країн.

Є проблема фінансування виробництва дронів з місцевих бюджетів. У мене було б прохання до депутатів Верховної Ради не їздити і фотографуватися на об’єктах, які профінансували місцеві платники податків, а зайнятися поправками до законодавства, які б дозволили місцевим бюджетам фінансувати виробництво дронів. Легко дати субвенцію для військової частини і вона мусить купувати те, що є на українському ринку, а на ньому ціна накручена в півтора рази. Ми ж хочемо ті самі бюджетні кошти зекономити. Ми ні копійки не заробляємо і готові робити все по собівартості. Усе адміністрування і робота, як у фонді, так і в громадській організації, відбувається безоплатно або за наші особисті кошти.

У фонді планують зустрічатися з бізнесом та залучати підприємців та приватних осіб до закупівлі запчастин для виготовлення бойових «пташок». Якщо ж ви маєте бажання задонатити на виготовлення дрона, то ловіть реквізити:

Найменування отримувача: БО БФ ФОРПОСТ ВОЛОДИМИР

Код отримувача: 45259346

Рахунок отримувача: UA463052990000026008010807232

Назва банку: АТ КБ "ПРИВАТБАНК"

Коли слухала хлопців ще раз підтвердила для себе: немає для нас нічого неможливого. Ці люди жертвують роботою, часом, родинами, втомлюються, дратуються, сваряться, але працюють. Погодьтеся, сотня дронів самі себе не зібрали. І все, що їм потрібно – це кошти. Можливо, саме зібраний на кошти вашої фірми дрон рознесе на друзки ворожий танк чи принесе пораненому захиснику пляшку води.

Ярослава КОЛОСКОВА

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити