image
 |  4 13 Червня 2018 | 12:10

У Володимирі-Волинському чоловік самовільно розпочав будівельні роботи в охоронній зоні пам’ятки національного значення

Мешканець Володимира-Волинського самовільно розпочав будівельні роботи в охоронній зоні пам’ятки національного значення, зрізавши п’ятиметровий шар ґрунту.
Про це «Волинь UA» розповів директор ДІКЗ «Стародавній Володимир» Володимир Пикалюк.
За словами директора він 14 травня 2018 року, разом з комісією, виявили проведення земляних робіт по вул. Князя Романа, 9.
- Це був вечір. Я викликав поліцію, власнику ділянки та поліцейським пояснили, що земляні роботи без дозволів та нагляду археолога проводити неможна. Ця земельна ділянка знаходиться в історичному ареалі міста, в зоні археологічного цінного культурного шару і в зоні регулювання забудови. Тобто, будь-які роботи, реконструкція чи будівництво мали б бути погоджені з управлінням культури Волинської ОДА. Ніяких документів нам не пред’явили, натомість взялися доводити, що ми не праві, - розповів Володимир Пикалюк.

Адміністрація Заповідника проінформувала про цю ситуацію управління культури Волинської ОДА. Звідти надійшов припис у якому чітко зазначено:
«Оскільки земельна ділянка знаходиться на території Державного історико-культурного заповідника «Стародавній Володимир», в охоронній зоні пам'ятки архітектури національного значення - Успенський собор (охоронний №84/1), зоні археологічно цінного культурного шару та регулювання забудови заповідника, управління культури облдержадміністрації, як орган охорони культурної спадщини, вказує на необхідність представлення матеріалів про археологічне дослідження земельної ділянки на якій проводяться роботи та проектної документ на будівлю, що реконструюється. До надання зазначених матеріалів забороняється проведення будь-яких земляних робіт, пов'язаних із будівництвом, благоустроєм території, прокладенням інженерних мереж.

Згідно ч.І ст.37 Закону України «Про охорону культурної спадщини» будівельні, меліоративні, шляхові та інші роботи, що можуть призвести до руйнування, нищення чи пошкодження об'єктів культурної спадщини, проводяться тільки після повного дослідження цих об'єкті за рахунок коштів змовників зазначених робіт».
Не дивлячись на припис, власник продовжив вивозити землю з ділянки. Директор Заповідника каже, що разів 4-5 викликав поліцію, яка приїжджала, слухала власника ділянки, який обіцяв надати необхідні документи. Але результату від цих виїздів – нуль.
- У нас є фото, де видно піч. Це об’єкт культурної спадщини, який вже знищений. За такі дії передбачена кримінальна відповідальність і наразі ще підраховується сума збитків завданих державі. Ми склали усі акти  з нашим археологом. Проінформували вище керівництво, направили лист та акт в Інститут археології НАН України аби вони нарахували збитки. Звідти вже приїздив археолог, який ще знайшов кераміку як підтвердження того, що там є археологічні знахідки. Ми зробили все, що від нас вимагає закон у таких випадках. Лишається чекати. Також пишемо листи у поліцію, яка ніяк не може знайти кримінал у цій справі.


 
 

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити