image
 |  20 30 Липня 2021 | 15:58

Ковельська районна рада – за перерозподіл ПДФО на користь місцевих бюджетів

Ковельська районна рада прийняла Звернення до Голови Верховної Ради України, Прем’єр-міністра України щодо вдосконалення порядку сплати податку на доходи фізичних осіб: депутати пропонують перерозподілити ПДФО на користь місцевих бюджетів.

Про це ВолиньUA повідомив голова фракції ВО "Свобода" в Ковельській районній раді Микола Сушик.

Зі слів Миколи Сушика, проєкт відповідного рішення внесли на сесію з ініціативи фракції ВО "Свобода" у Ковельській районній раді. Під час сесії районної ради сьогодні, 30 липня, проєкт підтримали більшістю голосів депутатів.

"Чинними положеннями Бюджетного кодексу України податок на доходи фізичних осіб зараховується до місцевого бюджету за місцезнаходженням юридичної особи-платника податку. Така норма працює як правило на користь великих міст, котрі активно й захищають його дію. Так, щоденна «маятникова» трудова міграція до великих міст області, у тому числі із сусідніх громад, становить близько 100 тис. осіб. Поширеною є практика, коли на територіях громад успішно працюють підприємства, які працевлаштовують жителів інших громад до себе на роботу, ПДФО з таких працівників податковими агентами утримується і перераховується за місцем реєстрації юридичних осіб. Проте всі важливі суспільні послуги (освітні, культурні, медичні, побутові тощо) такі працівники отримують у своїх громадах за місцем реєстрації.

Зважаючи на це, найбільший обсяг надходжень з названого податку недоотримують саме сільські територіальні громади, адже податкові надходження мешканців йдуть на підвищення добробуту зовсім іншої громади", – йдеться у зверненні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Свобода» у Волинській облраді пропонує залишати податок з доходів фізичних осіб у місцевих бюджетах

Враховуючи викладене, з метою забезпечення збалансованого та справедливого наповнення місцевих бюджетів, а також для повноцінного функціонування спроможних і фінансово незалежних громад, депутати Ковелшьської районної ради пропонують увдосконалити порядок відрахування до місцевих бюджетів податку на доходи фізичних осіб. А саме:

1. Внести зміни до Бюджетного кодексу України в частині зміни норми щодо розщеплення податку на доходи фізичних осіб:

– 70% справляти до доходів загального фонду бюджетів сільських, селищних, міських територіальних громад;

– 5% справляти до доходів загального фонду районних бюджетів;

– 25% справляти до доходів загального фонду бюджету Автономної Республіки Крим та до обласних бюджетів.

2. Внести зміни до статті 64 Бюджетного кодексу України в частині зарахування податку на доходи фізичних осіб за місцем податкової адреси фізичних осіб – платників податку.

"Вважаємо, що така оптимізація механізмів справляння податку на доходи фізичних осіб безпосередньо впливатиме на економічне зростання територіальних громад", – резюмують автори звернення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ковельська районна рада підтримала звернення щодо заборони ОПЗЖ та Партії Шарія

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити