image
 |  81 22 Вересня 2024 | 21:46

У Зеленського планують приватизацію університетів

Кабінет міністрів розглядає можливість скасувати мораторій на приватизацію державних ВНЗ і дозволити їхній продаж.

Принаймні таку можливість уряд Шмигаля заклав у проекті бюджету-2025. Водночас у профспілці освітян кажуть, що ці наміри є незаконними. А у профільному комітеті Верховної Ради вже заявили, що такий пункт не підтримають.

Як інформує Україна молода, про це йдеться у матеріалі ZN.

Зауважимо, що наразі в Україні діє мораторій на приватизацію вишів. Однак у Перехідних положеннях законопроекту про бюджет-2025 міститься пункт, яким передбачена зупинка дії норм законів "Про освіту" (стаття 80) і "Про приватизацію державного і комунального майна" (стаття 4). Саме ці пункти містять заборону на приватизацію державних вишів.

Отже, якщо дію цих законодавчих норм зупинять, то це означатиме дозвіл на приватизацію ВНЗ. Категорично не згодні зі скасуванням мораторію профспілки, каже голова Профспілки освітян Києва та член Спілки ректорів ЗВО Олександр Яцунь.

За словами освітянина і профспілкового лідера, приватизація державних вишів містить два великі ризики. Один із них – неефективне управління приватизованим навчальним закладом, що призведе до його занепаду. Ще один ризик – використання купленого майнового комплексу не за призначенням, тобто не для навчання майбутніх спеціалістів.

Крім того, на думку Олександра Яцуня, закон про бюджет – це фінансовий документ, і він не може сам вносити зміни до інших законів, що діють у державі.

Перш ніж приступати до такої серйозної справи як приватизація вишів, уряд мав би обговорити це питання із залученням широких наукових та громадських кіл.

"Будь-які рішення щодо змін освітнього законодавства мають прийматися після широкого висвітлення та обговорення із залученням представників закладів вищої освіти, профспілки, інших інститутів громадянського суспільства", - підкреслив Яцунь.

Прокоментували ідею приватизації вишів і у Верховній Раді. Зокрема, Сергій Бабак, який очолює освітній комітет, заявив, що депутати не підтримають такої ідеї урядовців.

Він каже, що такі кроки особливо неприйнятні під час війни. Нардеп упевнений, що його колеги по комітету таку новацію однозначно не підтримають. Тобто у цьому пункті до бюджетного законопроекту обов'язково будуть вносити поправки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За погану поведінку - на виправні роботи: жінку обурили батьківські збори у луцькій школі

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити