image
 |  4 6 Грудня 2018 | 08:59

УАПЦ не буде висувати кандидатуру на пост предстоятеля Української помісної православної церкви

Від Української автокефальної православної церкви (УАПЦ) ніхто не буде подавати свою кандидатуру на пост предстоятеля майбутньої Української помісної православної церкви. 

Про це в ефірі Громадського сказав архієпископ Чернівецький і Хотинський УАПЦ владика Герман, - пише Цензор.НЕТ

"По ідеї кожен єпископ може стати предстоятелем (єдиної помісної церкви. - Ред.). Ніхто з єпископів (УАПЦ. - Ред.), починаючи з предстоятеля нашої церкви, не збирається виставляти свою кандидатуру. Але я готовий голосувати за іншого кандидата", - сказав владика Герман. 

Водночас станом на 5 грудня ані він, ані інші єпископи ще не отримали від Вселенського патріархату запрошення на Об’єднавчий собор, на якому обиратимуть голову помісної церкви.

Нагадаємо, 11 жовтня за результатами засідання Синоду Вселенського патріархату було оголошено рішення, в якому йшлося, що Константинополь продовжує процедуру надання автокефалії церкві України. 

Крім того, було скасовано лист Синоду від 1686 року, після якого Київська митрополія потрапила під юрисдикцію Москви, відновлено канонічні статуси предстоятеля УПЦ Київського патріархату Філарета та предстоятеля Української автокефальної православної церкви Макарія. 

3 листопада Президент України Петро Порошенко і Вселенський патріарх Варфоломій підписали в Стамбулі угоду про співпрацю та взаємодію між Україною і Константинопольським патріархатом. 

Як сказав за підсумками зустрічі Порошенко, угода створює умови для того, щоб "процес надання Томосу (про автокефалію. - Ред.) було проведено абсолютно в чіткій відповідності до канонів православної церкви". Глава держави назвав цей день, 3 листопада, історичним. 

Об'єднавчий собор Української церкви відбудеться 15 грудня. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Філарет не очолюватиме Єдину помісну православну церкву, – речник Парубія

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити