image
 |  0 17 Січня 2019 | 18:04

Учені порадили, що треба їсти для збереження здоров'я і довкілля

Група науковців розробила рекомендації щодо харчування, втілення яких має на меті прогодувати 10 млрд людей (прогноз населення 2050-го), зменшивши при цьому шкоду для планети.

Міжнародний медичний журнал Lancet оприлюднив результати 2-річної роботи спеціального колективу 37 авторів EAT-Lancet Commision, які рекомендують у харчуванні віддавати перевагу овочам, фруктам та іншій рослинній їжі та обмежувати споживання м'яса й інших продуктів тваринництва, - передає "Голос америки".

"Те, як харчі виробляють і як їх споживають, а також, яку частину з них втрачають, або марнують, дуже впливає на стан здоров'я людей і планети", - підкреслюють науковці, вказуючи, що нездорове харчування призводить до 11 млн смертей щороку. Втілення рекомендацій мало б покращити здоров'я людей, які погано харчуються, а також змінити харчову індустрію, зокрема інтенсивне вирощування худоби, яке спричиняє спустошення дикої природи, підштовхує глобальні зміни клімату і стало серйозним джерелом забруднення довкілля.

"Перехід на здорове харчування до 2050-го вимагатиме значних змін у дієтах. Глобальне споживання фруктів, овочів, бобових і горіхів необхідно подвоїти, а споживання таких продуктів як червоне м'ясо й цукор треба скоротити на понад 50%. Харчування базоване на рослинній їжі та з меншою часткою харчів тваринного походження приносить користь і здоров'ю, і довкіллю", - підкреслює один із авторів дослідження, професор Волтер Віллетт із Гарвардського університету.

Ще один провідний автор звіту - шведський професор Йоган Рокстрам наголошує, що "глобальне виробництво харчових продуктів загрожує стабільності клімату та витривалості екосистем. Воно є одним із найбільших чинників у руйнуванні довкілля". Що їсти, щоб бути здоровим? Автори дослідження EAT-Lancet Commision склали таблицю з денними рекомендаціями у грамах:

1. Цільне зерно (пшениця, рис, кукурудза та інше) - 232 г. 2. Овочі - 300 г. 3. Фрукти - 200 г. 4. Молочні продукти - 250 г. 5. Коренеплоди або крохмалисті овочі (картопля та інше) - 50 г. 6. Білки: яловичина, свинина, баранина - 14 г, куряче м'ясо - 29 г, яйця - 13 г, риба - 28 г, бобові - 75 г, горіхи - 50 гр. Жири: ненасичені олії - 40 г, насичені олії 11,8 г.

Цукор - 31 г. Запропоновані науковцями харчові норми передбачають зміни у традиціях харчування майже повсюди у світі. Мешканці країн Європи та Північної Америки мали б різко зменшити споживання м'яса. Згідно з підрахунками у США, наприклад, споживання червоного м'яса треба зменшити на понад 80%, а у Європі на понад 70%.

У країнах Східної Азії треба було б зменшити споживання риби, а в африканських і деяких інших країнах кращим для здоров'я вважають зменшення у раціонах частки крохмалистих коренеплодів на зразок касави. Інтенсивне сільське господарство, особливо тваринництво стало великим джерелом викидів так званих парникових газів, зокрема метану й оксиду азоту, а також великим споживачем питної води й нафтопродуктів у вигляді пального й штучних добрив.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити