image
 |  9 13 Листопада 2022 | 11:52

Учні української народної школи на Волині (РЕТРО-ФОТО)

Учні української народної школи, організованої Січовими стрільцями у Любомлі, на заняттях.

Фото зроблене 28 вересня 1916 року. Про цепишуть на сторінці Любомльського краєзнавчого музею.

Учителька – Савина Сидорович. Автор фото – Микола Угрин-Безгрішний.

Нині фото зберігається у Архіві-музеї імені Д. Антоновича Української Вільної Академії Наук у США. Фонд Андрія Жука (№ 146).

«Особисто для мене цей період є дуже цікавим. Найбільш показовим у цьому плані є лист січового стрільця Микола Саєвича до штабу УСС від 1917 року. Він писав: «Від 14 до 20 лютого об’їжджав околиці Любовня, від 21 до 28 лютого села вздовж Бугу, а від 1 марта до сьогодні околиці Володимира-Волинського. Наочно переконався, що багато населення під напором російських властей та відступаючого війська покинуло свої оселі й виїхало в Росію. Остались переважно жінки й діти, та чоловіки старшого віку, однак їх забирають до обозів, до догляду худоби та інших робіт....

Про історію існування та розвиток нашого народу мають дуже слабкі відомості, а їх джерелом є усна словесність. Більш національна свідомість є між населенням над Бугом. Тут я чув вислови від мужиків: - «Запевніть нас, що москаль сюди вже не вернеться, або що не буде знущатись над нами, тоді ми навіть з жінками виступимо проти нього. Коли б то українці з обох сторін були вільні, то ми б знали, що нам робити....» – йдеться в дописі.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити