image
 |  5 3 Квітня 2023 | 17:14

Україна втрачає найкращих пілотів, поки Захід тягне з наданням винищувачів F-16

Українські пілоти заявили, що для боротьби з потужнішими російськими літаками їм потрібні західні літаки. За їхніми словами, на жаль, Україна втрачає досвідчених пілотів, які могли б опановувати літаки F-16.

Про це інформує видання The Telegraph, яке поспілкувалося з українськими льотчиками, - пише УП.

Майор ЗСУ Вадим Ворошилов повідомив виданню, що з кожним днем стає все важче стримувати росіян за допомогою застарілих радянських літаків.

"Росіяни постійно змінюють тактику, тому війна не є стабільною. Вони створюють пастки. Вони піднімають у повітря один літак, обманюючи українського пілота, щоб він думав, що там лише один літак. Потім з'являються ще два або три літаки з двох боків, які фактично роєм оточують український літак", – розповів майор.

Оскільки українські пілоти продовжують літати на радянських літаках МіГ-29, за словами Ворошилова, вони можуть "не більше, ніж утримувати поле бою", тоді як знищити росіян, які літають на сучасних винищувачах Су-35 і бомбардувальниках Су-34, виявилося складно.

"Зараз ми можемо лише стримувати ворога, але за допомогою F-16 ми могли б контролювати море і землю для захисту піхоти. Нам потрібні більш сучасні літаки, щоб бути кращими за ворога", – сказав він.

У лютому керівництво Великобританії заявило, що підготовка українських пілотів на британських літаках може тривати три роки, пише видання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У петербурзі стався вибух у кафе пригожина, загинув «воєнкор»

Однак, відзначає The Telegraph, майор Ворошилов та його колега полковник Володимир Логачов, начальник авіаційного управління командування Повітряних сил ЗСУ, не погоджуються з такими часовими рамками.

"Для навчання потрібно менше шести місяців", – сказав полковник Логачов.

За словами полковника, поки Україна чекає на західні літаки, вона втрачає найдосвідченіших пілотів.

"Поки ми будемо чекати, ми втратимо ще більше пілотів. У нас був список найдосвідченіших пілотів, які могли б пройти навчання на F-16, і, на жаль, деякі з них вже загинули під час бойових дій", - сказав Логачов.

За словами полковника Логачова, "щоб бути ефективними в повітрі, літаки повинні мати сучасні радари і ракети класу "повітря-повітря"".

"Радари на російських літаках приблизно в чотири рази кращі, ніж у нас, і вони можуть бачити набагато далі. Крім того, російські ракети значно потужніші, ніж наші радянські. Іноді ми навіть не бачимо, що росіяни запустили ракети, а це дуже небезпечно для пілотів", – розповів він.

Полковник пояснив, що Росія має можливість атакувати з відстані 200 км від лінії фронту, тоді як українські літаки змушені підлітати набагато ближче до ворога, щоб стріляти.

Послання пілотів, пише видання, просте: "Отримання F-16 допомогло б нам вижити і зберегти життя більшої кількості людей".

"Якщо ми хочемо завдати удару по російських літаках, ми повинні підійти набагато ближче до лінії фронту і летіти на низькій висоті, а це дуже небезпечно", – сказав майор Ворошилов.

"Росіяни мають 40 авіабаз та понад 700 літаків і гелікоптерів, і вони більш сучасні, ніж наші літаки. Ми працюємо над отриманням західних літаків, оскільки того, що ми маємо зараз, недостатньо, щоб бути ефективними на полі бою", – розповів він.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити