image
 |  2 22 Листопада 2020 | 10:40

Українку «підставили» в уженді. Від депортації її врятував польський омбудсмен

Історія з легалізацією закінчилася більш-менш позитивно для українки з Вроцлава тільки після втручання представників польського омбудсмена. Дівчина отримала дозвіл на короткострокове перебування після понад 3-х років очікування на карту тимчасового побиту.

Суть історії, в яку потрапила громадянка України, «YAVP.PL» описав в січні 2020 року.

Нагадаємо, вона навчалася у Вроцлавському коледжі й на підставі цього в березні 2017 року подалася на карту тимчасового побиту. Дівчина кожні три місяці цікавилась перебігом справи, але отримувала пропозицію чекати офіційної відповіді поштою. Листи не надходили понад півтора року, тож у березні 2019-го вона написала офіційну скаргу.

А вже в червні їй прийшло на пошту повідомлення про видачу дозволу на тимчасове перебування. От тільки датоване воно було ще 2017 роком і було чинним лише... до липня 2018 року. Тобто, дозвіл українка отримала на руки тоді, коли він уже майже рік був недійсним. Відтак увесь цей час перебування в Польщі вважалося нелегальним, а їй загрожувала депортація.

Допоміг дівчині Уповноважений з прав людини в Польщі. Як йдеться на сайті омбудсмена, його представники кілька разів зверталися до Нижньосілезького воєводи, вказуючи, що саме помилка чиновників, які вчасно не доставили позитивну децизію, призвела до проблем дівчини з легалізацією.

Після останнього такого звернення воєвода ухвалив рішення на користь громадянки України. Він встановив, що вона мала законні підстави перебування в Польщі, оскільки в її паспорті був штамп про розгляд документів на карту побиту. Відтак, те, що дозвіл вона отримала тоді, коли він вже був недійсним, не є причиною для депортації.

Крім того, воєвода видав українці новий дозвіл на тимчасове перебування в Польщі. Цього разу на підставі “обставин, що вимагають короткочасного перебування іноземця на території Республіки Польща”.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На польському кордоні укpаїнський водій буса попався на контрабанді монет царської Росії (ВІДЕО, ФОТО)

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити