image
 |  0 15 Листопада 2019 | 17:38

Українські науковці питають: ви слуги якого народу?

Українські науковці висловлюють занепокоєння з приводу можливої ревізії мовного законодавства у сфері вищої освіти.

Про це йдеться в спеціальній заяві на "Порталі мовної політики".

Антиукраїнський законопроект "Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення освітньої діяльності у сфері вищої освіти" (218-ІХ) зареєстрували три депутати від "Слуги народу". 12 листопада Верховна Рада прийняли його за основу.

Цей документ дає змогу здійснювати начальний процес у закладах вищої освіти російською мовою. Наразі законодавство, ухвалене навесні цього року, передбачає навчання в університетах лише державною мовою.

"Просування російської мови в освіту за межами Росії є прямим завданням агенції "Россотрудничество" та фонду "Русский мир", на які РФ виділяє мільярди. Змінюючи законодавство з метою навчання іноземних студентів російською мовою, Україна власним коштом сприятиме досягненню цілей держави-агресора", - зауважують науковці та представники громадських організацій.

Читайте також: ВР проголосувала за навчання російською мовою у закладах вищої освіти

Вони закликають парламентарів замінити підпункт 27 пункту 1 розділу І законопроєкту 218-ІХ, щоб іноземні громадяни отримали змогу навчатися в Україні англійською або іншою офіційною мовою Європейського Союзу.

"90% іноземних студентів, що вступають до українських вишів, складають вихідці з-поза меж колишнього СРСР, які не знають російської мови. Тому логічно дати вишам можливість навчати іноземних студентів українською або англійською чи іншими мовами ЄС, але немає жодних підстав заохочувати навчання російською", - зазначається у заяві.

Нещодавно "Український дощ" писав, як російська мова повертається на українські телеканали.

Серед суперечливих ініціатив "Слуги народу" – скасування відповідальності за самогоноваріння (реєстраційний номер законопроекту 2371).

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити