image
 |  2 22 Січня 2021 | 11:27

Українці заплатять податок за квартири: кому доведеться віддати від 5 тисяч гривень?

Українці повинні заплатити податки за свої квартири. Для тих, у кого площа квартири перевищує 130 квадратів, розмір податку становить від 5 тисяч гривень.

Це випливає зі 266 статті Податкового кодексу України. Зайвою вважають площу будинку від 120 квадратів і квартири – від 60 квадратних метрів. Платіжки приходять за минулий рік. Так, 2021-го потрібно буде заплатити за 2020-й. Кожному власнику "зайвої" нерухомості прийде квитанція (до 1 липня). 

З моменту вручення квитанції дають 60 днів для сплати податку. Його обсяг залежить від населеного пункту. Місцева влада має право встановлювати ставку, однак її розмір не може перевищувати 1,5% мінімальної зарплати. У 2020-му це 62,5 грн, а 2021-го – 70,8 грн.

Також місцева влада може збільшити "норму". Наприклад, брати податки за квартири площею, яка перевищує не 60, а 70 квадратних метрів. Припустімо, що місцева влада встановила максимальну ставку і мінімальну норму щодо площі.

У 2020-му за квартиру 80 квадратів ("зайвих" 20 кв. м) потрібно було заплатити 1250 грн, а 2021-го за цю саму квартиру доведеться віддати вже 1416 грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нардепи зі «Слуги народу» та «ЄС» цікавилися в’їздом в Україну росіян, яким це заборонено, – «Схеми»

Нагадаємо, раніше OBOZREVATEL писав, як збільшиться податок на нерухомість 2021 року.

Фізичні особи-підприємці, які вже вийшли на пенсію за віком, можуть більше не платити за себе єдиний соціальний внесок (ЄСВ).

Українці мають право повернути частину сплаченого прибуткового податку (ПДФО, 18% зарплати). Зокрема, якщо торік платник податків сплачував за освіту (свою або дитини), виплачував відсотки за іпотекою, витратив гроші на лікування, платив за страховку (зокрема, пенсійну).

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити