image
 |  0 18 Червня 2021 | 21:41

Вперше: Олицький замок на Волині відкриють для туристів

Замок у селищі Олика Луцького району вперше відкриють для відвідування туристів. До огляду готові представити внутрішній двір фортеці.

Як розповів Суспільному голова Олицької селищної ради Олександр Прендецький, благоустроєм території навколо замку та подвір'я займається громада.

Уперше ворота замку відкриють для містян та гостей на День Конституції України. Зі слів голови громади, 28 червня в замку планують провести фестиваль "Олицька Переберія" в стилі Середньовіччя.

У день відкриття замку для туристів – відвідувачів пускатимуть винятково на територію, а приміщення палацу будуть закриті, говорить директорка Волинського краєзнавчого музею Оксана Важатко. Із її слів, для відвідувачів будуть доступні екскурсії – оглядова та театралізована підземеллями, а також музейна зона з гутірками, лекторії, майстер-класи, банерна виставка з історією замку.

Як розповіла волинська історикиня Тетяна Яцечко-Блаженко, Олицький замок почав будувати князь Микола Радзивіл "Чорний" у 16 столітті. Справу продовжили нащадки. Згодом приміщення тричі реконструювали. З її слів, останнє відновлення розпочалося у 1880-му році та тривало 30 років.

Центральний вхід сучасного замку в Олиці був з іншого боку.

"По обидві сторони два бастіони, всього в Олицькому замку чотири бастіони", – розповіла Тетяна Яцечко-Блаженко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До Луцька з Австралії передали архів оунівця Михайла Чигрина (ВІДЕО)

Зайшовши через центральні ворота відвідувачі потраплятимуть у внутрішній дворик, навколо якого чотири палаци. Усі вони поєднані між собою: один триповерховий, інші у два поверхи. Окрім помешкань, тут були виробничі приміщення, говорить історикиня.

"Збереглися до нашого часу зображення інтер’єру – китайська зала. На фото кінця 19 століття можемо побачити китайський салон. Усі меблі були привезені з Китаю", – зазначила Тетяна Яцечко-Блаженко.

Замок зруйнували в 1760 році російські війська, які переслідували правителя Радзивіла, розповіла історик Тетяна Яцечко-Блаженко. Нащадки відбудували його. За її словами, завдяки медзакладу, який тут функціонував і обслуговував будівлю, приміщення вдалося зберегти.

Гроші на реставрацію замку планували отримати із держбюджету, повідомив голова Волинської обласної ради Григорій Недопад. Із його слів, заявку на це подавали, проте отримали відмову через те, що фортеця є комунальним об'єктом, а не державним. Із приводу фінансування відновлення палацу наразі тривають перемовини, додав голова облради.

Процес передачі замку від медзакладу на баланс обласного краєзнавчого музею триває, процедуру планують завершити цього літа, додала директорка музею Оксана Важатко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Головний волинський «слуга народу» – проти української мови на телебаченні

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити