image
 |  0 24 Листопада 2021 | 11:06

Уряд хоче перекласти на Луцьк витрати по догляду за людьми похилого віку

Уряд хоче перекласти на Луцьк витрати по догляду за людьми похилого віку, що спричинить додаткові витрати міського бюджету.

Про це йде мова у зверненні Луцької міськради до Президента України, Голови Верховної Ради України, Прем’єр-міністра України щодо належного фінансування сфери надання соціальних послуг.

На 2022 рік потреба у фінансуванні з розрахунку на 329 осіб, які звернуться за виплатами компенсації за догляд на професійній основі становитиме 39 358 086,00 грн.

За 9 місяців поточного року з бюджету Луцької територіальної громади виділено 950 тис грн компенсаційної виплати з догляду на непрофесійній основі, яка призначена 87 особам. На виплату вказаної компенсації в міському бюджеті на 2021 рік передбачено 1 134 300,00 грн, тобто до кінця року існує потреба у дофінансуванні в розмірі 321 100 грн.

Таким чином, без надання додаткових фінансових ресурсів, органи місцевого самоврядування для здійснення якісної організації надання соціальних послуг з догляду в територіальних громадах неспроможні самостійно забезпечити виконання норм Закону України «Про соціальні послуги».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Волинська ОДА хоче провести через Луцьку міськраду сумнівне земельне рішення

Відповідно до частини третьої статті 142 Конституції України витрати органів місцевого самоврядування, що виникли внаслідок рішень органів державної влади, компенсуються державою. Прийняття зазначених законодавчих актів зводить нанівець досягнення політики децентралізації у наданні громадам реальних можливостей для розвитку.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити