image
 |  29 26 Серпня 2020 | 21:17

У СУВД «чорти добрались»? Pеакція капеланів і соцмеpежі на виключення волинського побpатима

Протоієрея Михайла Бучака виключили із числа військових капеланів Синодального управління військового духовенства ПЦУ.

26 серпня відповідне pозпоpядження опублікували на фейсбук-сторінці СУВД ПЦУ.

У pозпоpядженні за підписом митpополита Іоана (Яpеменка) військовим капеланам, які несуть послух у Синодальному управлінні військового духовенства Православної церкви України заборонено брати участь у будь-яких громадських організаціях, професійних спілках і фундаціях.

Цим розпорядженням отця Михайла Бучака – засновника та очільника ГО «Капелани Волині» виключили із числа військових капеланів СУВД, а його громадській організації заборонили представляти Синодальне управління на публічних заходах, носити оливковий підрясник та розпізнавальні знаки СУВД.

Ось pеакція капеланів, які дійсно несли або несуть свій хpест на фpонті.

Макарій Дядюсь:

«А взагалі Що такого зробив о. Михайло і де він порушував, що за така реакція? Я знаю цього священика і скільки він найбільше зробив для СУВД, думаю вам не варто було робити такі поспішні рішення...»

Владислав Великий:

«Голова Синодального управління військового духовенства ПЦУ (СУВД) митрополит Іван Яременко поскаржився Головнокомандуючому ЗСУ генерал-полковнику Руслану Хомчаку, що ігнорування прохань і пропозицій Управління командуванням ЗСУ призвело до звільнень капеланів. Про це повідомив Telegram-канал Churcher.info. Яременко повідомив, що в ЗСУ вакансії заповнюють НЕ ТИМИ кліриками, яких рекомендує та просить СУВД, і залишають на місцях тих, кого Управління рекомендує змістити із займаної посади. Через вищезгадане деякі священнослужителі заради належного соціального служіння навіть переводяться контрактниками до військових частин. Ось такі справи у СУВД, є два пункти 1. Потрібні капелани (не угодних звільняють і ставлять нових які будуть стужити на митрополита). 2. Гроші та вплив. Не хотів у це вірити, але нажаль вивчивши детальніше ситуацію зрозумів що це правда».

Олександр Вронський:

«Питання до першого пункту? Не можна брати участь в організаціях спілках... Нагадую ми капелани опікуємося багатьма патріотичними та ветеранськими організаціями і спілками та і беремо активну участь в їхньому житті, тим підтримуючи спілкування. До тогож голова СУВД сам очолює товариство тверезості ( йому можна нам ні). І Священний Синод своїм останнім рішенням дозволив священникам балатуватися в депутати місцевих рад (то наскільки вищий статус депутата від членства в громадській організації). До того ж жоден суд не судить людину не вислухавши її... З о. Бучаком ніхто не розмовляв!»

Владислав Великий:

«Це вже не перший випадок, справжніх бойових капеланів вигнали багато за останні 2 роки, на підходящих для СУВД людей, все нажаль у гроші впирається та на повний контроль нових капеланів які займають місця вигнанців, це звісно не справедливо, митрополит СУВД починає ходити по дуже тонкій кризі, ой по якій тонкій. Дограєтесь скоро, і відповідати буде Церква. 😢😔 сум та біль...»

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Волинський протоієрей Михайло Бучак започаткував проєкт, аби подолати страх

Соцмережа теж вибухнула обуренням.

Валентина Никитенко:

«Це що помста за те що капелани були на марші до Дня Незалежності?»

Эмилия Белова:

«Лише зрадники можуть таке видумати! Виключати з лав капеланів людину, яка є капеланом від Бога...»

Настя Петрова:

«Ті, хто підказали митрополиту таке рішення, повні ідіоти! Як таке буде, СУВД без капеланів взагалі лишиться! Одна назва залишиться...»

Руслан Кашаюк:

«Напевно вже і в СУВД чорти добрались. Раджу тим «начальникам» бо священством назвати їх важкувато, бісиків з халяв та підрясників повиганяти, а то вони вам геть памороки відбили.»

Як повідомляє «Коpеспондент», у Синодальному управлінні цю інформацію спростовують. За словами виконувача обов'язків секретаря СУВД отця Леонтія Никитенка, рішення було суто дисциплінарним.

«По-перше, саме поняття громадської організації окремої військової суперечить ідеї церковної капеланської служби. У нас є своя структура, а це фактично дублювання. Це не прийнятно, і про це попереджалося. Ніхто не забороняє його діяльність і діяльність його громадської організації, але воно відмежовується. Вони не мають права тепер бути представниками Синодального управління», – коментує отець Леонтій.

Виключення отця Михайла із числа капеланів Синодального управління саме зараз пов'язане тим, що капелан не виконував вказівки СУ, каже секретар. Про які саме вказівки ідеться, він говорити відмовляється. Зазначає тільки, що рішення є дисциплінарним.

Сам протоієрей Михайло Бучак поки коментувати ситуацію не поспішає. Каже, що офіційний коментар від імені ГО «Капелани Волині» з'явиться вже незабаром.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  У Луцьку військові капелани здали кров (ФОТО)

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити