image
 |  4 4 Серпня 2023 | 21:41

В Україні менше 70% дітей вакциновані від кору

В Україні склалася загрозлива ситуація з обов’язковим щепленням від кору, що може призвести до спалаху цієї небезпечної інфекційної хвороби.

Про це пише Кореспондент.

Загальний імунітет населення зараз дуже низький. За останні три роки рівні охоплення щепленнями є недостатнім для створення колективного імунітету, коли носіями його є не менше 95 % людей, котрі мешкають на певній території. Низький рівень імунізації у нас уже мав наслідки у вигляді спалаху кору з середини 2017 року до кінця 2019 року. Тоді захворіли понад 115 тисяч українців, 41 людина померла, у тому числі й 25 дітей.

Щоб виправити ситуацію, в Міністерстві охорони здоров’я вирішили провести кампанію з вакцинації. В рамках її напередодні нового навчального року лікарі та мобільні вакцинальні бригади проводять щеплення дітей, які внаслідок війни або інших обставин пропустили вакцинацію. Для цього розроблені і ухвалені обласні плани проведення кампанії, визначено координаторів і залучено до "підчищаючого раунду" з імунізації заклади охорони здоров’я, пункти щеплень та мобільні бригади, які проводитимуть виїзні сесії у таборах та віддалених населених пунктах.

"На рівні областей країни відбувається вакцинація проти кору дітей, які пропустили одне чи два щеплення. Особлива увага до дітей, які переїхали до інших областей: вони зможуть зробити щеплення та перевірити вакцинальний статус у лікарнях чи пунктах щеплень. У 2022 році обов’язкове щеплення проти кору, згідно з національним календарем щеплень, отримали лише 69% у віці 6 років. Щоб не допустити спалах кору зараз ці щеплення мають бути надолужені, а діти - довакциновані. Загалом у рамках кампанії заплановано провести понад 260 тисяч щеплень, не враховуючи рутинну (планову - ред.) вакцинацію", - зазначив заступник міністра, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

Комбінована вакцина проти кору, паротиту та краснухи (КПК) доправлена вже до кожного регіону: 657 тисяч доз її на підтримку Національної програми імунізації в Україну виділив дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ).

"Ліків проти кору не існує, проте існує ефективний спосіб запобігти цій хворобі - захистити себе та дітей можна за допомогою вакцинації. Якщо ваша дитина пропустила планове щеплення, важливо його надолужити. ЮНІСЕФ доставив необхідні для цього вакцини в Україну", - повідомив фахівець ЮНІСЕФ з імунізації Мухаммад Тарік Ікбаль.

Медики вкотре пояснюють, що головна причина спалахів кору - низьке охоплення профілактичними щепленнями дітей у попередні роки. Для колективного імунітету необхідно, щоб 95% населення мали імунітет до цієї хвороби. Він з’являється внаслідок вакцинації, а також у тих, хто вже перехворів. Та краще, коли це досягається все-таки внаслідок щеплення. Адже хвороба часто має тяжкий перебіг, з розвитком ускладнень. А тому високого рівня охоплення вакцинацією першочергово необхідно досягти серед дітей.

"Доступ до якісних послуг вакцинації та своєчасна імунізація - запорука запобігання спалахам кору. ВООЗ та партнери працюють над тим, щоб зробити вакцини доступними для всіх. Від початку вторгнення Російської Федерації в Україну та розв’язання повномасштабної війни ми підтримуємо уряд у наданні послуг з імунізації, зосередившись на вразливих групах населення, таких як внутрішньо переміщені особи та люди, які проживають у віддалених сільських районах, а також проводимо загальнонаціональні просвітницькі та інформаційні кампанії і тренінги для медичних працівників. 59 автобусів, які ми передали Міністерству охорони здоров’я, вже активно використовуються мобільними медичними бригадами для роботи у віддалених сільських районах та проведення щеплень проти кору, COVID-19, правця та дифтерії", - зазначив представник ВООЗ в Україні Ярно Хабіхт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Волині від кашлюку померло немовля: решта дітей у сім'ї теж інфіковані

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити