image
 |  0 29 Жовтня 2019 | 11:06

В Україні не вистачає сироватки для лікування дифтерії

В Україні не вистачає сироватки проти дифтерії для лікування всіх хворих.

Про це заявила радник міністра охорони здоров'я Ольга Голубовська на прес-конференції в Києві, - передає УНІАН.

Як зазначається, наразі кількість зафіксованих випадків дифтерії приблизно така сама, як реєструється щорічно. Показники зросли через спалах дифтерії в Ужгороді, носіями якої стали студенти, які прибули з Індії.

"На сьогодні проблема не з самим захворюванням, а в тому, що у нас немає готовності відповідати адекватно на будь-які спалахи інфекційних хвороб... Доки буде така розбалансована система, а суспільство перебуватиме в стані соціальної кризи, як зараз, то природно, що ми постійно матимемо спалахи інфекційних хвороб", - сказала Голубовська.

За її словами, на даний момент в Україні немає жодного нормативного документа, який би регулював стандарти надання медичної допомоги хворим на дифтерію. Голубовська підкреслила, що протидифтерійного імуноглобуліну, який поставляється в Україну періодично і якого станом на 24 жовтня було близько 140 флаконів на всю країну, абсолютно недостатньо на майже 20 хворих на дифтерію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві стався викид радіації

"Бо на одного дорослого пацієнта необхідно приблизно 50 доз, тобто, по суті справи, це на кількох хворих. Звичайно, доводиться зменшувати кількість введеного антитоксину... Наприклад, під час кору не було засобів специфічної терапії, і там найголовніше було - часовий чинник: вчасно звертатися за допомогою, то тут, якщо навіть пацієнт надійде і у нас немає засобів специфічної терапії, а основний фактор патогенності цієї палички - це токсин, який викликає характерні зміни в ротоглотці і важке ураження внутрішніх органів, то природно, нейтралізація цього токсину є основним лікуванням цього захворювання, і звичайно, доступ у нас обмежений, якщо м'яко сказати", - розповіла радник міністра.

При цьому вводити антитоксин необхідно абсолютно кожному хворому незалежно від тяжкості захворювання.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити