image
 |  0 2 Квітня 2021 | 10:07

В Україні прогнозують аномально спекотне літо: що буде з урожаєм?

Екологи прогнозують, що 2021-й рік буде ще спекотніше, ніж попередній. Це призведе до проблеми з урожайністю, пересихання річок, а питання з питною водою будуть загострюватися, як у нашій країні, так і в усьому світі.

Про повідомляє пресслужба Національної екологічної ради України, - пише agronews.ua.

«Очікується, що 2021 рік буде значно тепліше попереднього, який побив рекорди за кількістю днів у році з температурою вище 30℃. Потепління стрімко відбувається в північних регіонах України. При цьому степ атакує посуха», — кажуть експерти.

Як підвищення температури вплине на врожайність?

Такі зміни клімату можуть спровокувати передчасне дозрівання ярих культур і одночасно знизити їх врожайність. А от умови вегетації для озимої пшениці стануть більш сприятливими. Також озимий ріпак краще буде рости в північних регіонах і гірше в степу. На Північ перемістяться і зони вирощування сої і соняшнику

А вирощування кукурудзи може стати проблематичним. Також прогнозується поширення різних хвороб рослин, шкідників, активізуються бур’яни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заплутався у сітці і випав із човна: у річці на Волині втопився рибалка

Кліматичні зміни загрожують стихійними явищами

За прогнозами екологів, у південних областях (Миколаївській, Херсонській, Одеській) стануть частішими посухи і суховії — їх кількість в найближчі роки зросте на 15-30%. У Центрі почастішають град, сильні вітри. А ось на Захід прийдуть часті рясні дощі, тому повеней там не уникнути.

«Від неприродно спекотного клімату в першу чергу будуть страждати малі водотоки. Вони будуть міліти, пересихати. За останні двадцять років з карти України зникло більше десяти тисяч малих річок», — кажуть екологи.

Вони наполягають на тому, що Україні потрібна продумана державна водна програма, яка б змогла вберегти більшу частину водойм від катастрофи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Банківські рахунки українців будуть арештовувати по-новому: що чекає боржників?

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити