image
 |  4 2 Квітня 2021 | 08:32

Банківські рахунки українців будуть арештовувати по-новому: що чекає боржників?

Автоматизований арешт банківських рахунків тепер загрожує всім боржникам, а не тільки тим, хто не платить аліментів. Це буде відбуватися шляхом інформаційної взаємодії державних і приватних виконавців із банками.

Про це повідомляє «OBOZREVATEL».

Про це йдеться в наказі Мін'юсту від 23.03.2021 № 1061/5, яким оновлено порядок автоматизованого арешту коштів боржників на рахунках у банках. Тепер процедура виявлення рахунків боржника, встановлення суми коштів на них, арешту та списання виявлених коштів буде відбуватися практично миттєво.

Згідно з новим порядком, арешт грошей на банківських рахунках буде проходити за таким алгоритмом:

Державний або приватний виконавець за допомогою автоматизованої системи виконавчого провадження (АСВП) створює і надсилає в банки вимоги про отримання інформації щодо наявності та стану рахунків боржника.

Інформаційні системи банків (ІСБ) за допомогою прикладного програмного інтерфейсу один раз на годину протягом робочого часу виконують запит щодо наявності вищевказаних вимог.

Під час отримання вимоги ІСБ негайно формує повідомлення про прийняття вимоги до виконання банком і нажсилає його АСВП, а також інформує відповідальну особу банку про необхідність здійснення відповідних процедур згідно з внутрішніми правилами банку. У разі відмови в наданні інформації щодо наявності та стану рахунків боржника в ІСБ формується повідомлення з обґрунтуванням причини такої відмови, яке надсилається до АСВП.

Виконавець за допомогою АСВП створює і надсилає в банки, в яких відкрито рахунки боржника, постанову про арешт коштів.

Банки виконують постанови про арешт коштів способом їхнього примусового списання з рахунків боржника (у міру надходження) і перераховують їх на рахунки органу державної виконавчої служби або приватного виконавця, з яких кошти потрапляють стягувачам.

За даними Мін'юсту, зараз до системи автоматизованого арешту під'єднано 7 банків. Ще 44 банки під'єднані до системи в тестовому середовищі, й 11 банків перебувають на стадії консультацій і попередніх налаштувань щодо під'єднання до тестового середовища. Так, найближчим часом до системи автоматизованого арешту буде приєднано 62 банки з усіх 72 наявних банків в Україні (станом на 01.03.2021).

Як раніше повідомляв OBOZREVATEL, хакери атакують банківські рахунки українців. У підсумку з деяких рахунків неправомірно списали кошти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Анатолій Вітів: Правоохоронна система не помічає сепаратистів, але охоче розправляється з захисниками України

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити