image
 |  7 31 Травня 2022 | 16:14

В Україні пропонують спростити процедуру ввозу ліків з-за кордону, щоб подолати дефіцит

У Верховну Раду внесли законопроект, яким пропонують ввозити в Україну ліки з-за кордону без державної реєстрації.

Мета проекту Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про лікарські засоби" – подолати дефіцит медичних препаратів та вчасно надавати допомогу пацієнтам, зокрема пораненим.

"Окремі лікарські засоби стають дефіцитними і їх наявний в Україні обсяг не покриває потреби лікувальних установ. Додаткові поставки з-за кордону потребують часу і в багатьох випадках все одно не забезпечують наявний попит", – йдеться у пояснювальній записці до проєкту, який вніс народний депутат України Сергій Гривко.

Наразі згідно з законом, у нашу країну можуть ввозитися зареєстровані в Україні лікарські засоби за наявності сертифіката якості серії лікарського засобу, що видається виробником та ліцензії на імпорт.

"Існуючу процедуру "державної реєстрації" лікарських засобів в нинішніх умовах можна вважати довгою та бюрократичною, до того ж її проходження ускладнюється нюансами воєнного стану", – вважає народний депутат.

Під час воєнного стану він вважає доцільним тимчасове "розумне послаблення процедури державного контролю у сфері обігу лікарських засобів".

Зокрема йдеться про поставку ліків з таких країн, як США, Швейцарія, Японія, Австралія, Канада, Ізраїль, Єгипет та країни ЄС за умови наявності сертифікату якості серії лікарського засобу, виданого виробником.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити