image
 |  0 7 Травня 2021 | 21:20

В Україні статистика смертей від коронавірусу занижена втричі: у дослідженні назвали топ-20 країн за втратами

Із початку пандемії коронавірусу від COVID-19 померли 6,9 млн осіб, що більш ніж у два рази перевищує офіційні дані щодо смертності. В Україні вони занижені втричі, а лідерами за смертністю стали США, Індія та Мексика.

Про це повідомляє «OBOZREVATEL».

Про це йдеться в дослідженні, проведеному незалежною організацією «Інститут показників і оцінки здоров'я» (IHME) при Медичній школі Вашингтонського університету. За даними вчених, насправді коронавірус забрав життя 138 507 українців замість офіційних 46 737.

«Якою би жахливою не здавалася пандемія COVID-19, цей аналіз показує, що фактичні втрати значно гірші», – сказав доктор Кріс Мюррей, директор організації.

Утричі більше смертей від COVID-19 також у Румунії (87,6 тисячі проти 28,3 тисячі згідно з офіційною статистикою), Індії (654,4 тисячі проти 221 тисячі) і Мексиці (617 тисяч проти 217 тисяч).

Є у світі й такі держави, де офіційна смертність у 10 і більше разів менша за реальну: Японія (108 тисяч фактичних смертей проти офіційних 10,4 тисячі), Єгипет (170 тисяч проти 13,5 тисяч) і Казахстан (81,7 тисячі проти 5,6 тисячі).

У Росії ж показник смертності від коронавірусу занизили в 5,4 разу. На думку дослідників, там насправді померли 593,6 тисячі осіб проти 109,3 тисячі за офіційними даними.

Учені пояснили, що багато випадків смерті від COVID-19 не реєструються, тому що країни повідомляють тільки про летальні випадки в лікарнях або серед пацієнтів із підтвердженою коронавірусною інфекцією. Цю проблему посилюють слабка система звітності та низький рівень доступу до медичної допомоги.

«IHME оцінив загальну кількість смертей від COVID-19 способом порівняння очікуваних смертей від усіх причин, заснованих на допандемічних тенденціях, із фактичною кількістю смертей від усіх причин під час пандемії. Цей показник «надлишкової смертності» було скореговано для виключення випадків смерті, побічно пов'язаних із пандемією, а також смертей, яким запобігла пандемія», – пояснили дослідники.

Як повідомляв OBOZREVATEL, епідеміолог Андрій Александрін заявив, що восени 2021 року українців чекає п'ятий і шостий пік коронавірусу, тому потрібно прискорити вакцинацію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Майже 26 євро: Сербія виплатить своїм громадянам «премію за щеплення»

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити