image
 |  0 2 Грудня 2019 | 09:51

В Україні відреагували на погрози з РФ щодо «виходу зі складу ряду областей»

Віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба та заступник глави МЗС України Василь Боднар відреагували на заяву спікера Держдуми РФ В’ячеслава Володіна щодо можливості "виходу зі складу України ряду областей".

Джерело: Twitter Кулеби, Facebook заступника глави МЗС України Василя Боднара

Пряма мова Кулеби: "Володін погрожує виходом областей із складу України. Вимушений його засмутити: ніхто нікуди не вийде".

"Натомість, готові прийняти пару областей РФ. Для відновлення історичної справедливості, демократичного управління, запровадження європейських стандартів життя", – додав віцепрем’єр.

У свою чергу, Боднар заявив, що Росія "вкотре намагається розіграти "національне питання" в Україні".

Дослівно: "Заява – класичний набір штампів, упередженостей та маніпуляцій, які Кремль широкомасштабно використовує щодо етнонаціональних питань в Україні. ... Провокаційні формулювання і тон заяви спрямовані проти територіальної цілісності України та вкладаються в логіку продовження гібридної агресії Рф проти нашої держави".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Аншлюс «сябрів»: Лукашенко та Путін домовилися про єдиний парламент і уряд

"Очевидним є намагання вкотре розпалити міжнаціональну ворожнечу в Україні. Хоча права національних меншин в повній мірі забезпечені українською державою. ... Логічним є запитання - як забезпечені права українців в РФ, скільки шкіл має багатомільйонна українська громада в РФ? Відповідь – жодної!".

Деталі: Заступник глави МЗС нагадав, що російські окупанти "системно знищують українську та кримськотатарську освіту на тимчасово окупованих територіях України, зокрема в Автономній Республіці Крим.

Дослівно: "За майже 6 років окупації у 76 (!) разів зменшилася кількість учнів у Криму, які навчалися української мовою: з 13 тисяч учнів залишилося всього лише 172 учні. Разом із припиненням діяльності системи культурних інституцій ... політика Росії у Криму та на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей є прямою дискримінацією стосовно української та кримськотатарської громад на цих територіях".

"Справжня мета заяви Володіна – відволікти увагу світової громадськості від політики утисків і залякування Кремля на тимчасово окупованих територіях України, а також в середині Росії", - заявив Боднар.

При цьому він закликав правоохоронні органи України "вивчити зазначені висловлювання російського чиновника на предмет порушення законодавства України".

"УП" нагадує, що раніше спікер Держдуми Росії В’ячеслав Володін заявив, що через "націоналізм та утиски малих народів" зі складу України можуть вийти ряд областей.

За словами Володіна, в Україні "постійно порушуються права нацменшин".

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити