image
 |  0 10 Лютого 2020 | 21:03

Вчені виявили спосіб пришвидшити одужання після інсульту

Інсульт вже давно перестав був хворобою літніх людей, сьогодні він все частіше трапляється у молодих людей після 35 років.

Про це повідомляє «24 канал».

Внаслідок інсульту нейрони мозку гинуть, згодом їх накопичення призводить до некрозу мозкової тканини. Вчені пропонують експериментальну терапію, яка вже підтвердила свою ефективність в доклінічних дослідженнях.

Вивчаючи механізми відновлення мозку після інсульту, вчені з Техаського медичного центру (США) зрозуміли, як прискорити процес відновлення. Результати дають надію для мільйонів людей, які перенесли інсульт.

Стимулятором запалення виявився ретиноїдний Х-рецептор (RXR).

Експерименти з моделями мишей показали, що він підсилює дію фагоцитарних імунних клітин, які видаляють мертві клітини після інсульту.

У першому етапі експериментів гризунам видалили ген RXR в імунних клітинах. Це сприяло більш тривалому відновленню і підвищенню атрофії мозку в порівнянні з контрольною групою.

В іншому експерименті мишам давали ретиноїдний препарат бексаротін, який активував RXR. В результаті обсяг атрофії мозку знизився, а відновлення прискорилося.

Після інсульту, фахівці повинні впливати на рецептор RXR/Фото:Pixabay

Поки результати мають попередній характер, проте відкриття RXR, як рецептора, що прискорює відновлення після перенесеного інсульту, означає відкриття нової терапевтичної мішені.

Зокрема, автори дослідження вважають, що ретиноїдний Х-рецептор відкриває великі перспективи в терапії інсульту. Дослідження продовжать.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені знайшли бур’яни, у 30 разів сильніші за відомий канабіс

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити