image
 |  295 14 Квітня 2024 | 09:24

Вербна неділя 2024: нова дата свята і до яких заборон дня варто прислухатись

Святкування Вербної неділі завжди відзначають за сім днів до Великодня, який святкуємо 5 травня. А значить Вербну неділю відзначаємо 28 квітня. Це свято називають ще Вхід Господній в Єрусалим.

В цей день віряни йдуть до храмів і освячують вербові гілочки.

Історія свята

Вербна неділя - одне з найголовніших християнських свят, яке пов'язане зі святкуванням Великодня. В цей день Ісуса Христос увійшов до Єрусалиму.

Атрибутом свята є саме вербові гілочки, які спочатку освячують в храмі, щоб потім ними жартома "побити" рідних та друзів.

Верба в нашій країні замінила пальмові гілочки, якими вітали іудеї Ісуса Христа в Єрусалимі. Це - перша рослина, яка починає квітнути навесні, а тому наші предки вірили, що вона символізує пробудження природи.

Що треба робити у Вербну неділю

Віряни йшли до храму, де слухали богослужіння, а потім освячували гілочки верби. Пізніше деякі з них садили у саду чи на городі. Такий же звичай існує і на околицях міста Земмерінґ в Австрії. Історики вважають, що ця процедура мала більше символічне значення, наче очищувала поле від негативу. Інші гілки ставили в хаті біля ікон.

Цікава традиція пов'язана з вербними гілочками. Молоді дівчата і хлопці брали їх і злегка "били" тих, хто лишився вдома і не ходив на службу. При цьому примовляли: "Не я б'ю - верба б'є, За тиждень Великдень".

Також бажали один одному здоров'я і достатку:

"Будь великий, як верба, а здоровий, як вода, а багатий, як земля!".

Віряни вірили, що освячена верба допомагає захистити оселю від води та вогню, дарує мешканцям міцне здоров'я. Тому гілочки обов'язково зберігали аж до Вербної неділі прийдешнього року.

Що не можна робити

  • не займалися важкою фізичною працею;
  • не шили, не вишивали і не в'язали;
  • не сварилися і не лихословили.

Також заборонено пишно святкувати. Якщо у людини був день народження, святкування проходило тихо і спокійно.

Все ще триває Великий піст, тому під забороною м'ясо, яйця, молочні продукти.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити