image
 |  11 1 Червня 2021 | 14:10

Верховна Рада провалила нав'язування «слугами» російської мови

Верховна Рада не змогла внести до порядку денного законопроєкт про відтермінування норм про українську мову в теле- й кіновиробництві.

Внесення до порядку денного та скорочення термінів розгляду проєкту закону "Щодо підтримки вітчизняних виробників теле- й кінопродукції в період встановлення карантину у зв'язку з поширенням на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19" (№5554) підтримали 204 народних депутати з необхідних 226.

Авторами законопроєкту є народні депутати від партії «Слуга народу» Микита Потураєв і Євгенія Кравчук.

Вони пропонували відтермінувати набуття чинності частини шостої статті 23 закону про забезпечення функціонування української мови як державної. У ній ідеться про те, що «мовою поширення та демонстрування фільмів в Україні є державна мова».

Потураєв і Кравчук пропонували, щоб це положення набуло чинності через два місяці після скасування карантину.

Їхній однопартієць Олександр Санченко (до депутатства був директором музичного фестивалю Atlas Weekend. - Gazeta.ua) подав альтернативний законопроєкт, де виступив зі схожими пропозиціями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пожежа на Луцькому аеродромі: на камерах помітили зловмисника

Санченко пропонує також відтермінувати й положення, згідно з яким «мовою проведення культурно-мистецьких, розважальних і видовищних заходів є державна мова».

Спільнота «Мова об'єднує» назвала потенційні наміри відтермінувати норми закону про функціонування державної мови в галузі культури «актом підтримки російської гібридної агресії проти України».

«Намагання виправдати цю спробу коронавірусом не витримує критики, як і твердження, що телеканалам не вистачає україномовних фільмів для заповнення ефіру. Щоб виконати закон, достатньо озвучити українською мовою хоча б ті фільми, які вони збиралися нав'язувати російською», - вважають активісти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Мешканці луцької багатоповерхівки обурені вартістю ремонту ліфта (ВІДЕО)

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити