image
 |  0 21 Березня 2021 | 10:07

Весняні паводки: у мережі показали підтоплені гектари пасовища та угідь у поліській громаді

Більше ніж 1 200 гектарів сільськогосподарських угідь підтопило у Забродівській територіальній громаді, що на Ратнівщині.

Про це йдеться в групі Ратне/Заболоття в мережі Фейсбук.

Через весняну повінь підтоплені пасовища, розповів заступник начальника Волинського регіонального офісу водних ресурсів Михайло Тимощук, інформує Суспільне.Волинь

Суспільне побувало у громаді поспілкувалося з місцевими жителями й урядниками.

Жителька села Заброди Тетяна Корнелюк розповіла: у воді стоять сінокісні угіддя. У селі Якуші річка Вижівка затопила людям городи.

25 соток городу Степана Корпачко через підтоплення перетворилися на заплаву річки, у його сусіда город також затонув. Чоловік каже: плюс у цій ситуації лише в тому, що «близько до хати підпливають лебеді» і їх вдається годувати хлібом.

Зі слів начальника регіонального офісу водних ресурсів, громаду підтоплює, бо магістральний канал «Річка Хлинище» потребує очищення та капітального ремонту. Посадовець говорить: його капітально не ремонтували понад 30 років. Якщо опади будуть прибувати та вода затримається надовго, це зашкодить і городам, і пасовищам, каже Михайло Тимощук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Волині користуються паями селян без їх відома: місцева влада каже, що це законно

На розчищення магістрального каналу потрібно 1 мільйон 250 тисяч гривень. Сільська рада готова співфінансувати роботи та вже надала гарантійне зобов’язання в межах 600 тисяч гривень.

Зі слів голови громади Миколи Калачука, на території громади є можливість вирощувати різні культури, та якщо ситуація не зміниться, в людей зникне бажання працювати. Наразі ніхто з селян за компенсацією через затоплені угіддя до сільської ради не звертався ні цього року, ні у 2020.

Станом на 19 березня ситуація з рівнем води на Волині стабільна і прогнозована, повідомила начальниця відділу гідрології обласного гідрометцентру Любов Жайворонок. Найбільше підтопило територію колишнього Ратнівського, а нині Ковельського району, де розташовані села Забродівської громади, каже метеорологиня.

Стир – єдина річка на Волині, де рівень води наразі зростає. За останню добу вода піднялася на 5 сантиметрів, каже Любов Жайворонок. Додає: в інших водоймах області рівень води спадає.

Нагадаємо, наприкінці лютого цього року підтопило майже 20 тисяч сільськогосподарських угідь у Любешівській територіальній громаді. У Регіональному Офісі водних ресурсів повідомляли: цього року весняну повінь очікують на території колишніх Ратнівського, Камінь-Каширського і Любешівського районів та на річці Стир поблизу Луцька.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лучани скаржаться на аварійну зупинку (ФОТО)

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити