|  9 9 Січня 2018 | 10:28

Від Гунчика вимагають усунути з назви школи ім'я ката українського народу

Перший заступник голови Волинської обласної ради, свободівець Олександр Пирожик вимагає від голови Волинської ОДА Володимира Гунчика негайно усунути з назви Маневицької школи-гімназії ім’я А.П.Бринського – одіозної історичної постаті, яка вчиняла терор проти українців.
Текст депутатського звернення він оприлюднив на своїй сторінці у Фейсбук.

«На 27-му році Незалежності на Волині досі існує навчальний заклад, який носить назву одного з катів українського народу. Скеровую голові Волинської ОДА Володимиру Гунчику депутатське звернення щодо негайного усунення з назви Маневицької школи-гімназії імені А.П.Бринського – одіозної історичної постаті, яка вчиняла терор проти українців», – написав Олександр Пирожик.
Зі слів свободівця, минає третій рік, відколи в Україні набрав чинності Закон України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки». Попри це, в смт Маневичі досі залишається навчальний заклад «НВК «Маневицька ЗОШ I-III ступенів №2-гімназія ім. А.П.Бринського» (https://sites.google.com/site/manschool2/ ).
«Нагадаю, що ця одіозна історична постать була працівником совєцьких органів державної безпеки і вчиняла терор проти українських Героїв, які боролися за незалежність України. Більше того, підрозділи російських окупантів на чолі з А.П. Бринським вчинили ряд провокацій на території Волинської і Рівненської областей, що спричинило терор німецьких окупаційних властей проти українців», – пише депутат.
Окрім того, дослідники стверджують, що окремі дії російських окупантів, очолюваних А.П. Бринським, призвели до ескалації українсько-польського конфлікту. Так, 13 жовтня 1943 року, – за інформацією Вікіпедії, – його загін спалив село Стара Рафалівка (нині Володимирецького району Рівненської області України), вбивши близько 60 українців, серед них – і дітей (хлопчикові розпороли живота штиком, а дівчинку спалили живцем).
Не зважаючи на такі звірства проти українців, зокрема проти наших земляків, на теренах області досі залишаються навчальні заклади, які носять ім’я одного з катів українського народу, що є неприпустимим для виховання підростаючого покоління в дусі патріотизму та любові до України. Це викликає обурення місцевих мешканців, які вже неодноразово звертаються з проханням усунути цю кричущу історичну несправедливість.
«Враховуючи наведені факти та обставини, прошу Вас невідкладно вжити заходів щодо забезпечення реалізації вимог Закон України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», в т. ч. щодо зміни назви НВК Маневицька ЗОШ I-III ступенів №2-гімназія», – йдеться у депутатському зверненні.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити