image
 |  216 3 Липня 2024 | 13:48

Віддати в музей чи лишити: локачинські депутати обговорюють долю совєцького танка

На 37-й сесії Локачинської селищної ради, що відбулася 27 червня, обговорили питання щодо радянського танка «Йосип Сталін», який досі стоїть у селищі.

Про це інформує видання Район.Локачі.

На цій сесії питання про танк порушували лише для обговорення, без офіційного голосування. Голова Локачинської громади Богдан Іус разом із своїми заступниками хотіли дізнатись думки депутатів, що варто робити із танком та до якого рішення прийти.

Нагадаємо, у Локачах досі стоїть радянський танк «Йосип Сталін», нині він знаходиться на балансі Локачинського ВУЖКГ як комунальна власність.

Нещодавно до селищної ради поступило декілька пропозицій від приватних та державних музеїв. Офіційні листи із проханням передати танк до музею надіслали: екопарк «Аміла», Всеукраїнська громадська організація «Український військово-історичний музей» у Київській області, Волинський регіональний музей українського війська та військової техніки у Луцьку. Усі установи пропонують повністю покрити витрати демонтажу та транспортування танка.

«Крайній лист найкращий у нашому випадку, адже передача комунального майна у приватну власність – карається законом. Питання передачі з комунальної у державну власність має свою певну процедуру, але воно реалізується та його можна виконати безкоштовно», – розповідає заступник голови Локачинської селищної ради Тарас Хомяк.

Під час обговорень про передачу танка «Йосип Сталін» у Луцький музей «за» виступили голова громади та ще один депутат. Більшість депутатів притримувалися думки, що це питання «не на часі».

Голова громади Богдан Іус зазначив, що не проти передати танк на баланс музею, але хотів би, щоб експонат лишився у Локачах. Деяких депутатів турбує подальша доля танка після його передачі до музею: чи не зникне він, коли стане державною власністю.

«Давайте сформулюємо декілька варіантів для визначення думки депутатів. Це не є голосуванням, голосувати, за необхідності, будемо на наступній сесії. Варіант перший: передати танк до Волинського регіонального музею українського війська та військової техніки у Луцьку з комунальної у державну власність. Другий варіант: лишити танк у Локачах, але впорядкувати місце його знаходження та додати національну символіку,щоб не було прив'язки до радянського», – оголосив голова громади.

Під час обговорення більшість депутатів були схильні до другого варіанту – лишити танк на місці, але впорядкувати територію біля нього та додати національну символіку.

Також голова Локачинської селищної ради Богдан Іус зазначив, що категорично проти продажу танка, адже не хоче обвали хейту про «прикарманені гроші».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Володимирі демонтували радянський танк (ФОТО, ВІДЕО)

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити