image
 |  43 14 Лютого 2019 | 10:58

Відомі Валентини Волині: хто вони і чим займаються?

Сьогодні свої іменини святкують люди, які носять ім’я Валентина.

За легендою, християнський священик Валентин жив за часів імператора Клавдія II Готського (III ст. від Р. Х.) й поруч з основним покликанням займався природничими науками та медициною.

Войовничий імператор Клавдій нібито вважав, що сім'я заважає солдатам воювати за імперію і видав едикт, яким забороняв воїнам одружуватися. Валентин, попри цей указ, продовжував таємно вінчати всіх охочих. За це його заарештували й ув'язнили під охороною офіцера, приймачка якого була сліпою. Священик оздоровив її, а опісля навернув на християнство батька й цілу родину. Довідавшись про це, імператор наказав відтяти йому голову, що й сталося 14 лютого. З того часу його вважають покровителем закоханих.

Широкої популярності в Західній Європі це свято набуло після XV століття. За переказом, винахід «валентинки» приписують герцогу Орлеанському Шарлю. 1415 року, перебуваючи в англійському полоні після битви під Азенкуром, він нібито надсилав із лондонської в'язниці віршовані любовні послання своїй дружині.

Ім’я Валентин має латинське коріння і означає «здоровий», «сильний», «міцний». Парне жіноче ім’я — Валентина.

«ВолиньUA» вітає усіх, хто носить це прекрасне ім’я зі святом та знайомить з найвідомішими Валентинами Волині.

Валентина Штинько - українська поетеса, журналістка, заслужений журналіст України.

З 1982 року - кореспондент волинської обласної газети «Радянська Волинь», перейменованої згодом у «Волинь-нова». Працювала редактором відділу національного відродження, ведучою «Квіткової підкови» та рубрики «Доброго дня вам, люди!».

Працюючи редактором відділу національного відродження, Валентина Штинько опублікувала ряд цікавих публіцистичних і краєзнавчих матеріалів на сторінках газети «Волинь-нова», а також у трьох томах збірника «Роде наш красний. Волинь у долях краян і людських документах», в альманахах обласної організації НСПУ «Світязь», журналі «Волинь», збірниках «Ми — волинські журналісти» та «Волинь у нашій долі», «Волинського цвіту по всьому світу» та ін. Стала ініціатором рубрики «Храми і люди», яка впродовж десяти років велася на сторінках «Волині». У 2010 р. матеріали рубрики вийшли окремою книгою нарисів і були відзначені як найкраща книга у номінації «Історико-краєзнавча література» за підсумками другого етапу обласного конкурсу «Світ волинської книги–2011».

Валентина Штинько — автор трьох поетичних збірок, художньо-документальної повісті та двох дитячих книжечок.

Валентина Мазурик – незряча в’язальниця рукавиць з Луцька.

Валентина Мазурик не бачить і не чує, а в’яже рукавиці нашим воїнам, її чоловік, теж незрячий і без однієї руки, допомагає і зустрічається з доброчинцями, які приносять нитки. Їхній син, маючи 2-у групу інвалідності, пішов захищати України на сході.

За цю титанічну працю волинські капелани вручили пані Валентині орден Матері бійця АТО.

Представник руху «Меценати для солдата» Руслан Теліпський розповідає, що про тактильні рукавички пані Валентини знає ледь не вся Україна. Жінка спочатку поставила за мету забезпечити теплими зручними виробами бодай роту, потім їй вдалось обігріти цілий батальйон, а тепер лік відправлених для захисників на Схід рукавичок сягнув вже понад 1000 пар. Вона туди ще й патріотичні листівочки вкладає, текст для яких диктувала сама. Коли хлопцям сказали, хто в’язав їм ті рукавиці, то багато хто з мужніх героїв розчулився до сліз.

Валентина Малютіна - директор ДКП «Луцьктепло».

Працювати на підприємстві, яке забезпечує мешканців обласного центру теплом почала з березня 2015 року, обійнявши посаду заступника директора з фінансово-економічних питань. З липня 2016 року, за результатами конкурсу Луцької міської ради, призначена директором цього підприємства.

Валентин Мороз - український історик, дисидент, політв’язень радянського режиму, Почесний громадянин Волині.

Народився 15 квітня 1936 року в селі Холонів, нині Горохівського району Волинської області в селянській сім'ї.

За антирадянську агітацію Мороз відбував тюремне ув'язнення у Володимирській в'язниці, його утримували в камері з карними в'язнями, які знущалися з нього, а один так порізав Морозу живіт загостреною ложкою, що мусили його взяти до лікарні і накласти шви. Попри могутню хвилю протестів і заяв на підтримку Мороза як в СРСР, так і за кордоном, представник КДБ сказав дружині Мороза, що він залишиться в тюрмі на весь термін.

Втім, у 1979 році американці обміняли його на радянських шпигунів.

Валентин Лисенко – винахідник електробандури, музикант з Володимира-Волинського.

Є одним з найбільш яскравих інструменталістів, а багато хто з музичних критиків називають його «справжнім революціонером у сучасному мистецтві», і не дарма, адже Валентин зумів зробити те, що, здавалося, не під силу вже нікому - зробити бандуру під істину сучасним інструментом, а бандуриста - блискучим артистом, здатним залишити незабутні враження.

Валентин Лисенко - впізнаваний артист, в 2009-му році він став фіналістом шоу «Україна має талант» на телеканалі СТБ.

Українського бандуриста-експериментатора запрошують з концертами до Європи та Америки. І, як каже Валентин Лисенко, українське музичне диво всіх вражає.

Валентин Вітер – екс-голова Волинської обласної ради, заступник начальника управління охорони здоров'я ОДА.

Лікар за освітою. У жовтні 2010 р. обраний депутатом Волинської обласної ради по одномандатному мажоритарному виборчому округу № 16 (Луцький район). Саме тоді його призначили на посаду заступника голови ради. Однак вже в січні 2014 року, коли замість паралізованої облради створили революційну «Народну раду», саме Вітер її очолив.

Як лідера нової більшості, Вітра 20 лютого обрали головою обласної ради. В умовах, коли один голова ОДА Олександр Башкаленко зник в невідомому напрямку, а нового так і не призначили, Валентин Вітер взяв «кермо» області у свої руки до призначення Григорія Пустовіта головою ОДА. 

3 грудня 2018 року призначений на посаду заступника начальника управління – начальника відділу організації надання медичної допомоги та режимно-секретної роботи управління охорони здоров’я Волинської облдержадміністрації

Валентин Кошельник - депутат Волинської обласної ради, спортивний директор ФК «Волинь».

Член фракції «Солідарність» в обласній раді. Член постійної комісії з питань освіти, науки, інформаційного простору, культури та мови, національного і духовного розвитку, сім’ї, молоді, спорту та туризму.

Валентин Кошельник - засновник дитячо-юнацького футбольного клубу «ВІК». В інтерв’ю сайту «Перший» про свою нову посаду у волинському футболі висловився так: «Волинь» - клуб з великим ім’ям, багато чого вже створено і я не збираюся руйнувати, навпаки, хочу розвивати його в тому напрямку, який, на мій погляд, є найбільш вдалим».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хто вони - Почесні громадяни Волині?

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити