image
 |  27 1 Лютого 2019 | 11:51

Хто вони - Почесні громадяни Волині?

19 Почесних громадян налічується на Волині. Це і науковці, і шестидесятки, і видатні спортсмени і навіть два колишніх Народних депутати.  

Присвоюють це звання з 2005 року, як вищу ознаку вдячності мешканців області людям, які мають видатні заслуги, а також зробили значний особистий внесок в розвиток народного господарства області, її науки, освіти, охорони здоров'я, культури та спорту, чия виробнича, науково-просвітницька та громадська діяльність одержала визнання.

У Положенні про звання «Почесний громадянин Волині», зазначається, що присвоєння звання «Почесний громадянин Волині» проводиться за рішенням обласної ради до Дня незалежності України.

Звання присвоюється, як правило, мешканцям Волинської області і, як виняток, може бути присвоєно жителям інших регіонів України, а також інших країн.

Тим, хто отримав таке звання у трудовій книжці можуть зробитися відповідний запис.

До звання передбачається преміювання – одноразова матеріальна виплата у розмірі 10 мінімальних заробітних плат, що здійснюється за рахунок коштів обласною бюджету.

Почесному громадянину Волині вручається посвідчення, знак та стрічка з написом «Почесний громадянин Волині».

Кількість осіб, яким присвоюється таке звання, як правило не може перевищувати двох у рік. Позбавити цього звання може лише обласна рада в разі вчинення особою навмисного злочину, при наявності вироку суду, який набрав законної сили, або інших дій, що не дають морального права носити це звання.

Отже, хто ж вони «Почесні громадяни Волині»?

Найпершим, хто отримав це звання у 2005 році став Баламут Олександр Миколайович, заслужений тренер України.

Це був геній, який зробив райцентр Горохів чемпіоном України з гандболу. П'ятнадцять майстрів спорту та понад сто вихованців волинського наставника свого часу входили до збірних СРСР та УРСР. Відомі гандболістки Анжела Швайковська та Наталя Голдованська навіть грали у легендарному київському «Спартаку» у Ігора Турчина.

2006 РІК

2. Дремух Дмитро Сергійович, лікар Ківерцівської центральної районної лікарні.

2007 РІК

3. Кривенький Степан Федорович, композитор – посмертно.

Творча спадщина вільхівського самородка — понад три десятки чудових пісень. Усі вони увійшли до збірника «Волинь моя», що його впорядкувала дружина Марія Климівна з допомогою викладачів Горохівської музичної школи П. Старушика і М. Остапчука. У невеликій книжечці, проілюстрованій фотознімками, вміщено й текст пісні «Волинь моя», а також «Пісня про Горохів», яка стала своєрідним гімном Горохова. Степан Федорович Кривенький ще встиг написати в перші роки незалежності України пісні: «Молюсь до тебе, краю мій», «А солов'ї співають про Вкраїну», «Чого ти хочеш, Україно?».

Він — автор пісні «Волинь моя», що стала гімном волинського краю.

4. Лещук Євгенія Степанівна, лікар-науковець, громадська діячка, поетеса.

Авторка 19 поетичних збірок, фото-поетичних альбомів «Берестечко. Свята дорога», «Вічність Івана Богуна», трилогії «Мій Храм», книги «Волинський повстанець», за яку нагороджена грамотою Головної булави Всеукраїнського братства ОУН-УПА.

Член Національної спілки письменників України. Почесний академік Універсальної академії, що діє під егідою ООН (в галузі поезії).

Євгенія Лещук була голова громадського благодійного фонду «Богун», створеного для увічнення пам'яті козацького полковника Івана Богуна. Брала активну участь у збереженні козацьких могил під Берестечком.

Сприяла відкриттю музею Лесі Українки в Ялті та будинку-музею поетеси в Сан-Ремо (Італія).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найменше місто України зберегло найбільше козацьких артефактів

2008 РІК

5. Сверстюк Євген Олександрович, письменник, громадський діяч.

Політв'язень радянського режиму. Досліджував творчість М. Гоголя, Т. Шевченка, І. Франка. Засновник та з 1989 незмінний редактор православної газети «Наша віра», президент Українського ПЕН-клубу. Доктор філософії. Автор одного з найважливіших текстів українського самвидаву — «З приводу процесу над Погружальським».

6. Гуртовий Григорій Олександрович, краєзнавець, творець Торчинського народного музею.

Заслужений працівник культури України, нагороджений орденами «За заслуги» ІІІ ступеня, «За мужність», є лауреатом обласних премій ім. Миколи Куделі та «Одержимість», почесний професор у галузі історії Волинського національного університету ім. Лесі Українки. Визнано «Людиною року 2009 на Волині». Лауреат премії Всеукраїнського культурно-наукового фонду Тараса Шевченка «В своїй хаті своя й правда, і сила, і воля» 2009 року.

7. Артемчук Галік, професор, академік Академії педагогічних наук, заслужений працівник освіти, ректор Київського національного лінгвістичного університету, який підтримував тісні контакти з Волинню, був активним членом Волинського братства у Києві.

 2009 РІК 

8. Курдельчук Данило Маркович -  був головою Міжнародного громадського об’єднання «Волинське братство», президентом Української іноземної юридичної колегії.

Неодноразово брав участь у міжнародних переговорах у складі офіційних делегацій України як член делегацій та юридичний дорадник.

З 1992 року – довірений адвокат посольства Австрійської Республіки в Україні. Почесний член Правління Українсько-американської асоціації адвокатів. Данило Маркович – член Ради товаровиробників та роботодавців при Президентові України (1996–2000 роки), член Президентської Ради Української асоціації міжнародного права, віце-президент Світового конгресу українських юристів, заступник голови Спілки юристів України, член Правління Спілки адвокатів України (1994–1998 роки), член Комітету Управління Української правничої фундації (1997–2000 роки), Голова Міжнародного громадського об’єднання «Волинське братство», співзасновник Міжнародного благодійного фонду «Дитяче серце» та низки інших благодійних організацій.

9. Бондарчук Андрій Іванович - журналіст, письменник, народний депутат України першого скликання, керівник Волинської асоціації народних депутатів, голова Волинського братства імені Святого Апостола Андрія Первозванного.

Заснував, обладнав у старовинному будинку Луцька Музей Луцького братства і передав його державі. Відродив у підземеллі братської Хрестовоздвиженської церкви старовинний Некрополь братства. У с. Грабове Старовижівського району встановив «Пам'ятник повстанській матері» - 2015 рік. У своєму селі Сереховичі - скульптурну композицію «Сімя», пам'ятний знак на місці спаленої церкви і зруйнованого комуністами старовинного кладовища.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відомі Миколаї Волині: хто вони і чим займаються?

2010 РІК

10. Влодек Петро Афанасійович – Доктор богослов’я, Почесний ректор Волинської духовної семінарії.

11. Карл Герман Крог – почесний професор Волинського національного університету імені Лесі Українки, Луцького національного технічного університету та Волинського інституту економіки і менеджменту, голова товариства «Мости дружби в Україну».

 2011 рік

12. Слапчук Василь Дмитрович – письменник, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка.

Літературну діяльність розпочав на початку 90-х років. Його творчість пронизана роздумами про війну. Автор книжок поезії «Німа зозуля», «Укол годинниковою стрілкою», «Дванадцять ню» та ін., книжок прози «Сліпий дощ», «Дикі квіти», «Жінка зі снігу», «Книга забуття», також критичних, есеїстичних, дитячих книжок.

2012 рік

13. Огороднік Олександр Володимирович – директор-художній керівник Заслуженого народного ансамблю пісні і танцю України «Колос».

Олександр Володимирович в системі культури працює з 1962 року. З 1965 року пов'язав свою діяльність з ансамблем «Колос». Працював спочатку баяністом, пізніше хормейстером, а з 1989 року - художній керівник. Під його керівництвом ансамбль „Колос" став лауреатом багатьох всеукраїнських та міжнародних фольклорних фестивалів, оглядів, конкурсів, має десятки престижних нагород. Майже щорічно він презентує українське народне мистецтво у багатьох країнах світу.

2013 рік

14.Солодуха Василь Андрійович – керуючий Волинською єпархією УПЦ, митрополит Волинський і Луцький Ніфонт.

 15. Ващук Катерина Тимофіївна – народний депутат України.

Обиралася депутатом Верховної Ради України 2-4 та 6-7 скликань. В останнє скликання була членом депутатської фракції Партії регіонів.

У листопаді 2013 року Волинська обласна рада хотіла позбавити регіоналку почесного звання, оскільки Катерина Ващук проголосувала за мовний закон Ківалова-Колесніченка. За проголосували тільки 16 депутатів з 80.

2014 рік

16. Лис Володимир Савович – журналіст, письменник, автор роману «Століття Якова», що за версією національного конкурсу «Коронація слова» визнано «Найкращим романом десятиліття».

 17. Царук Ярослав Васильович – історик, краєзнавць.

Автор книг «Трагедія волинських сіл у 1942-1943роках», « Володимирщина у боротьбі за незалежність», «Собор Різдва Христового», (у співавторстві з Ярославом Кибою), «Володимир-Волинський у боротьбі за незалежність». Почесний громадянин Володимира–Волинського.

 2017 рік

 18.Мороз Валентин Якович – український історик, дисидент, політв’язень радянського режиму.

За антирадянську агітацію Мороз відбував тюремне ув'язнення у Володимирській в'язниці, його утримували в камері з карними в'язнями, які знущалися з нього, а один так порізав Морозу живіт загостреною ложкою, що мусили його взяти до лікарні і накласти шви. Попри могутню хвилю протестів і заяв на підтримку Мороза як в СРСР, так і за кордоном, представник КДБ сказав дружині Мороза, що він залишиться в тюрмі на весь термін.

Втім, у 1979 році американці обміняли його на радянських шпигунів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відомі Андрії Волині: хто вони і чим займаються?

Спочатку він оселився в Америці, згодом — в Канаді. З 1997 року постійно живе у Львові, викладає у Львівському Державному Університеті Фізичної Культури.

19. Твердохліб Олег Анатолійович – посмертно (як виняток) за заслуги у захисті територіальної цілісності держави, активну громадську діяльність, спрямовану на захист інтересів ветеранів АТО, родин загиблих військовослужбовців Збройних Сил України та добровольчих підрозділів, що виконують завдання у зоні бойових дій.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити