image
 |  9 1 Січня 2021 | 18:43

Відреставрували унікальний позолочений хрестик, який знайшли разом зі скарбом часів вікінгів

Фахівці з Національного музею Шотландії очистили від бруду та показали давній англосаксонський хрест з Галлоуейського скарбу. Прикрасу виготовили в Нортумбрії наприкінці IX ст.

Хрест прикрашений чорною емаллю та сусальним золотом, що характерно для пізньоанглосаксонського стилю. На кожній частині виробу вигравірувані символи 4 євангелістів. Святий чоловік уособлює Матвія, лев - Марка, телець - Луку, орел - Іоана. Зображення оточені рослинними завитками. Також хрест має тонкий кільцевий ланцюжок, завдяки якому його носили на шиї, пише The History Blog.

Історики зазначають, що подібну прикрасу могли замовити в майстрів лише представники аристократії чи навіть королівської родини.

Дорогоцінний хрест лежав у верхніх шарах Галлоуейського скарбу, виявленого 2014 року. Нині ця колекція артефактів епохи вікінгів вважається найціннішою, знайденою в Шотландії. Предмети зі скарбу ретельно очищують та реставрують. Для очищення цього хреста фахівці використали голку дикобраза та скальпель.

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити