image
 |  2 19 Червня 2021 | 23:51

«Вимкніть приймачі!» Австрія боїться повторити з Україною велику ганьбу – згадують чорну сторінку історії

Збірна України 21 червня не має права "погодитися на договірняк" з австрійцями. Суперник на цьому вже погорів.

В останньому турі групового етапу Євро-2020 Україна зустрічається з Австрією. Обидві команди влаштує нічия – тоді "синьо-жовті" вийдуть у плей-офф з другого місця, а Das Team вистачить 4 очки, щоб пройти з третього.

Проте в Австрії бояться, що команди відверто розіграють зручний сценарій, - пише Футбол24.

Річ у тім, що їхня збірна пережила подібний досвід і досі згадує його з ганьбою. Мова про "Nichtangriffspakt von Gijon" (Хіхонський пакт про ненапад). Так описують матч між Австрією та Західною Німеччиною на чемпіонаті світу-1982.

Німці розпочали турнір із сенсаційної поразки від Алжиру, поплатившись за самовпевненість, і до останнього туру підходили з реальними шансами вилетіти. Австрія обіграла африканців і Чилі та спокійно очолювала групу. А Алжир, який став відкриттям того турніру, був однією ногою в наступному раунді після перемоги над Чилі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Волині автівка протаранила автобусну зупинку, постраждав підліток (ФОТО)

Алжирців не влаштовував лише один сценарій: перемога Німеччини з рахунком 1:0 та 2:0. Вони раніше зіграли свій матч і просто спостерігали за тим, як вирішується їхня доля. Якби Австрія не програла – німці вилітали б з турніру. Якби Австрія програла розгромно – вилітала б вона.

Австрія та Західна Німеччина зухвало викинули Алжир з турніру, оформивши зручний для обох рахунок. Хорст Хрубеш на 10-й хвилині вивів ФРН вперед, після чого команди припинили грати. Ні, формально вони були на полі в Хіхоні, але грою те дійство назвати було важко.

Футболісти не проявляли навіть мінімальної агресії. Одна команда перепасовувалася на власній половині, а інша – не заважала. Потім вони мінялися ролями. І так весь матч. Ніхто й не намагався забити. Точність пасів обох команд перевалила за 90%, за весь другий тайм "суперники" завдали 3 удари (жодного в площину). Жартують, що німці тоді встановили світовий рекорд за передачами назад.

Це виглядало ганебно. Алжирські вболівальники на трибунах свистіли, іспанська публіка вигукувала "забирайтеся", австрійці з німцями також не могли закрити очі. Австрійський коментатор Роберт Зігер закликав авдиторію вимкнути свої приймачі та промовчав кінцівку матчу.

Німецький коментатор Еберхард Штанєк в етері сказав, що це ганьба, яка не має нічого спільного з футболом.

"Можна говорити що завгодно, але не кожна ціль виправдовує засоби", – підсумував Штанєк.

Саме так і виправдовувалися футболісти.

"Ми пройшли в наступний раунд. А на німців мені все одно", – казав Ганс Кранкль.
"Ми вийшли з групи. Це все, що має значення", – слова Лотара Маттеуса.

І тільки наставник австрійців Георг Шмідт визнав:

"Це було ганебне видовище".

Преса не поділяла прагматизму учасників матчу. Німецькі видання з перших сторінок кричали "сором".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Майже 90 кілометрів за день: на Волині завершився велопробіг із незрячими учасниками

Звичайно, документальних підтверджень договірняка немає, а футболісти заперечують такий факт. Але всі все бачили. Навіть якщо сторони ні про що не домовлялися і просто мовчки вирішили розіграти фарс, це нічого не змінює.

Дісталось і німцям, і австрійцям, але більше претензій все ж до Das Team. Їх не влаштовувала тільки розгромна поразка. Звідки такий страх? Фани збірної ФРН приїхали під готель команди з'ясувати, що це було, але футболісти на балконі зустріли їх водяними бомбами з презервативів.

Алжир подавав апеляцію, але ФІФА відповіла, що не може заборонити командам грати так, як вони хочуть, а фактів договірного характеру матчу не було. Представники німецької та австрійської федерацій відповіли різкими заявами.

Слова очільника австрійської делегації Ганса Чака взагалі пахли расизмом:

"Якийсь шейх вийшов з оазису, йому раз в 300 років дали понюхати атмосферу чемпіонату світу, і він вже думає, що може розкривати рот".

Словом, ніяких покарань. Єдине, що змінилося – відтоді матчі останнього туру в групах грають одночасно. Однак дві збірні вляпалися в історію. Зараз вже не всі пам'ятають, що ФРН на тому турнірі дійшла до фіналу, що чемпіоном стала Італія.

А от "Хіхонська ганьба" досі залишається головним враженням іспанського Мундіалю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чехії закріплять конституційне право на самозахист зі зброєю, – рішення парламенту

В Австрії перед матчем із Україною не хочуть думати про повторення історії.

"У Бухаресті не буде другого Хіхона. Найкраще взагалі не говорити про це. Це історія, це минуле", – каже президент федерації Ларс Віндтнер.

Нічия між Австрією та Україною принаймні не викине напряму когось із турніру, як у 1982-му Алжир. Північна Македонія втратила шанси на вихід групи. Однак значно краще взагалі не давати приводів для розмов про "Бухарестський пакт про ненапад".

Бажаєте першими дізнаватись останні, важливі та цікаві новини Луцька, Волині, України та світу? Приєднуйтеся до нашого каналу Telegram .

Також слідкуйте за нашою сторінкою у Facebook .

Вас також може зацікавити